Cum au ajuns cojile uscate de mandarine să fie vândute la preţul aurului. 500 de grame costă aproape 10.000 $
Xinhui, un oraş din sudul Chinei, a devenit cunoscut pentru un produs mai puţin obişnuit: coaja uscată de mandarină. Acest ingredient, cunoscut şi ca "chenpi", nu doar că are o istorie de sute de ani în medicina tradițională chinezească, dar a adus și prosperitate regiunii, scrie CNN.
De Redactia Observator la 24.01.2025, 12:52Mandarinele din Xinhui sunt considerate cele mai valoroase din China, în special cojile acestora, care sunt vândute pentru sume impresionante. De exemplu, un kilogram de chenpi din 1968 a fost vândut în Hong Kong în 2023 pentru aproximativ 9.600 de dolari. Acest succes economic este strâns legat de istoria veche a regiunii și de calitatea deosebită a produsului local, potrivit CNN.
Aceste coji uscate sunte folosit în medicina tradițională pentru a îmbunătăţi digestia şi sistemul respirator şi pentru a întări splina. Cercetările moderne sugerează și beneficii antioxidante, anti-cancerigene și sunt folosite şi pentru prevenirea obezității. Cu cât cojile de mandarină sunt mai vechi, cu atât sunt mai scumpe.
Zhou Zhiwei, un antreprenor local, este unul dintre cei mai mari producători de chenpi din Xinhui. El a revenit în oraș în 1996, după o perioadă în Hong Kong, și a contribuit la dezvoltarea industriei. Acum, Zhou produce aproximativ 163 de tone de chenpi pe an, iar industria locală a ajuns să genereze anual 23 de miliarde de yuani (3,2 miliarde de dolari), reprezentând aproximativ un sfert din PIB-ul orașului Jiangmen.
Chef Li Chi Wai, un bucătar din Hong Kong, a descoperit recent potențialul culinar al acestor coji și a lansat un meniu special: o supă de pește cu tăiței și carne de miel, gătită cu coji lăsate la uscat timp de 50 de ani, un deliciu rar și extrem de costisitor.
Cu tineretul local din ce în ce mai implicat în industria chenpi, Zhou și alți antreprenori din Xinhui sunt încrezători în viitorul acestei industrii și în continuarea dezvoltării sale, atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Coaja de mandarină, un ingredient ce părea banal în trecut, a devenit acum un simbol al succesului și al tradiției într-o lume modernă în continuă schimbare.