Cum știi dacă ai un câine sănătos. 6 lucruri la care să fii atent
De Redactia Observator la 05.03.2018, 18:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Câinele tău nu îți poate spune când se simte rău, dar cu siguranță îți transmite indicii. Schimbările în comportamentul sau aspectul patrupedului pot indica faptul că acesta este bolnav. Din păcate, incidența bolilor precum diabetul și artrita a crescut la câini. În ciuda acestui lucru, vizitele la veterinar au scăzut cu 21% în cazul acestora, conform Jon Barron. Serviciile veterinare de urgență sunt mai solicitate decât înainte, ceea sugerează că în multe cazuri se intervine prea târziu. Îți recomandăm să fii atent la aceste 6 semne, ca să poți depista din timp dacă apare o problemă de sănătate:
1. Nivelul de energie
Acesta este cel mai important indicator al sănătății câinelui tău. Pentru a vedea dacă există diferențe în nivelul de energie, compară starea prezentă cu starea sa normală. Ține minte că e normal ca animalul tău de companie să fie mai obosit după o plimbare mai lungă sau un eveniment stresant. Dacă doarme mai mult ca de obicei și nu este la fel de interesat de plimbări sau joacă, atunci ar trebui să contactezi medicul veterinar.
Starea letargică a unui animal de companie poate indica temperaturi ridicate, durere sau afecțiuni canine comune. Una dintre acestea e babesioaza la câini, o boală gravă provocată de căpușe. Aceasta a devenit mai răspândită și poate apărea oricând, nemaifiind sezonieră. În consecință, stăpânii trebuie să îi cunoască bine simptomele și să le depisteze rapid ca să își poată proteja prietenii canini.
2. Apetitul
Câinele tău prezintă o schimbare de apetit? Acesta poate fi semnul unei afecțiuni. Dacă şi cantitatea mâncată de acesta se modifică considerabil, trebuie să îi programezi un control la medicul veterinar. Câinele tău poate sări o masă sau două dacă este caniculă, dacă a fost vaccinat de curând sau dacă este stresat de anumiți factori. În cazul în care lipsa apetitului este însoțită de alte simptome, trebuie să îți duci câinele la un consult veterinar.
Explicația apetitului scăzut poate sta într-un factor fiziologic sau psihologic, conform lui Cesar Millan, psiholog și antrenor de câini. Dacă te-ai mutat recent sau sunt noi câini prin preajmă, atunci schimbarea de apetit poate avea o cauză psihologică. Dacă există și alte simptome, atunci ar trebui să mergi la medicul veterinar.
3. Cantitatea de apă băută
Precum oamenii, câinii au nevoie de apă pentru a fi sănătoși. Dacă patrupedul tău bea mai multă apă decât de obicei, fără un motiv clar, acesta poate fi semnul unei afecțiuni de rinichi sau diabet. Poți observa dacă bea o cantitate mărită de apă dacă îi reumpli bolul de mai multe ori decât de obicei sau dacă urinează mai mult.
4. Aspectul blănii
Atunci când câinele tău are o blană strălucitoare și catifelată, înseamnă că este foarte sănătos. Dacă blana acestuia este aspra, uscată, fără strălucire sau cu porțiuni lipsă, poate fi din cauza unei afecțiuni.
Există multe cauze care influențează aspectul blănii: alimentația necorespunzătoare, lipsa de vitamine, alergii sau boli ale pielii. Dacă te îngrijorează aspectul blănii cățelului tău, este bine să verifici ce anume îl deranjează.
5. Regurgitarea sau diareea
Nu trebuie să te îngrijoreze dacă câinele tău vomită din când în când. Dacă acesta vomită sânge sau de mai multe ori în aceeași zi, atunci trebuie dus de urgență la medicul veterinar.
Dacă un câine este sănătos, atunci fecalele lui trebuie să fie mici, ferme și umede. Dacă acesta are diaree sau fecalele foarte uscate, poate fi bolnav. De asemenea, dacă observi în fecalele câinelui tău viermi sau sânge, înseamnă că are nevoie de un control medical de urgență. Se recomandă același lucru dacă animalul tău de companie are diaree mai bine de 24 de ore.
6. Aspectul ochilor
Schimbări de culoare sau secreție a ochilor câinelui tău sunt semnele anumitor boli. Multe din bolile care afectează ochii pot duce la orbire, așa că trebuie dus imediat la un control medical. De cele mai multe ori, problemele apărute la ochi sunt cauzate de infecții.