Descoperire incredibilă făcută de oamenii de știință sub gheața antarctică. A fost "înghețat în timp"
Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință sub gheața antarctică. Este vorba de un peisaj ascuns și „înghețat în timp”. Dealurile și văile sculptate de râurile antice, care au dimensiunea Belgiei, au rămas neatinse de mai bine de 34 de milioane de ani.
De Monica Palade la 25.10.2023, 16:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cercetătorii britanici și americani se tem că încălzirea globală determinată de om ar putea amenința să expună această zonă. „Este un peisaj nedescoperit, nimeni nu l-a văzut”, a spus profesorul Stewart Jamieson, glaciolog la Universitatea Durham și autorul principal al studiului.
Peisajul ascuns și înghețat în timp
Zona, care se întinde pe o suprafață de 32.000 de km pătrați, a fost cândva acoperită de copaci, păduri și probabil de animale. Dar apoi a apărut gheața și totul a fost „înghețat în timp”, a mai spus Jamieson.
„Ceea ce este interesant este că s-a ascuns acolo la vedere”, a adăugat el, subliniind că oamenii de știință nu au folosit date noi, ci doar o nouă abordare. Terenul de sub calota de gheață a Antarcticii de Est este mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte, a spus Jamieson, potrivit The Guardian.
- Catastrofa care i-a uluit pe cercetători. De ce au murit 10.000 de pui de pinguini imperiali în decembrie în...
- Primele imagini cu aisbergul imens care s-a desprins recent din Antarctica. Este de dimensiunea Londrei
- Apa caldă topeşte porţiunile vulnerabile din "Gheţarul apocalipsei". Suprafaţa de gheaţă care înconjoară...
Principala modalitate de a „vedea” dedesubt este ca un avion care zboară deasupra capului să trimită unde radio în gheață și să analizeze ecourile, o tehnică numită radio-ecou. Dar a face asta pe tot continentul – Antarctica este mai mare decât Europa – ar reprezenta o provocare uriașă.
Așa că, cercetătorii au folosit imaginile satelit existente ale suprafeței pentru a „trasa văile și crestele” la mai mult de 2.57 kilometri mai jos, a completat Jamieson.
Suprafața de gheață ondulată este o „imagine fantomă” care se întinde ușor peste aceste zone mai ascuțite, a adăugat el. Atunci când au fost combinate cu datele de sondare radio-ecou, a apărut o imagine a unui peisaj sculptat de râu, cu văi adânci și dealuri cu vârfuri ascuțite, similare cu alte locuri de pe suprafața Pământului.
A fost ca și cum ai privi pe fereastra unui avion pe distanță lungă și ai vedea o regiune muntoasă dedesubt, a spus Jamieson, comparând peisajul cu Snowdonia din nordul Țării Galilor. Este dificil de determinat exact când Soarele a atins ultima dată această lume ascunsă, dar cercetătorii sunt încrezători că au trecut cel puțin 14 milioane de ani.
Jamieson a spus că „bănuiala” lui este că a fost expus ultima dată, în urmă cu mai bine de 34 de milioane de ani, când Antarctica a înghețat pentru prima dată.
Unii dintre cercetători au găsit anterior un lac de mărimea unui oraș sub gheața din Antarctica, iar echipa crede că acolo mai sunt și alte peisaje antice încă de descoperit. Autorii studiului au mai spus că încălzirea globală ar putea reprezenta o amenințare pentru peisajul lor nou descoperit.