Împăratul Napoleon, "vinovat" pentru apariţia Bacalaureatului. De ce se numeşte aşa şi când s-a dat prima oară
Deşi pare greu de crezut, elevii clasei a XII-a trec printr-un adevărat chin de exact 215 ani! Se numeşte Bacalaureat sau “examenul maturităţii” şi a fost "inventat" de marele împărat francez Napoleon Bonaparte. Puţini ştiu, însă, de ce se numeşte aşa.
De Redactia Observator la 09.06.2016, 10:46Deşi pare greu de crezut, elevii clasei a XII-a trec printr-un adevărat chin de exact 215 ani! Se numeşte Bacalaureat sau “examenul maturităţii” şi a fost "inventat" de marele împărat francez Napoleon Bonaparte. Puţini ştiu, însă, de ce se numeşte aşa.
Cel care se face "vinovat" este nimeni altul decât Napoleon Bonaparte. Pe 17 martie 1801, printr-un decret dat de francez, "ia naștere" examenul de bacalaureat, punându-se astfel bazele învățământului modern în Franța.
Denumirea vine din cuvântul francez "bachelier", care înseamnă flăcău.
BACALAUREATUL ÎN ROMÂNIA!
În România, încă din perioada interbelică, liceul era conceput ca scoală de cultură generală, specializarea urmând să se facă la universitate sau în şcoli speciale. Astfel, în anul 1925, s-a introdus acest test de către Dr. Constantin Angelescu, în calitatea sa de Ministru al Instrucțiunii Publice. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un examen de maturitate.
BACALAUREATUL ÎN ALTE ŢĂRI!
În Franţa, bacalaureatul, care diferă în funcţie de filieră, este de trei tipuri: bacalaureatul general, bacalaureatul tehnologic şi bacalaureatul profesional.
Germania: Abitur (din limba latină: ābitō, ābitere „a pleca”) este examenul final, organizat pentru tinerii adulți din Germania, la încheierea studiilor secundare, de obicei după 12 sau 13 ani de școlarizare. Este echivalentul german al bacalaureatului.
Citeşte în continuarea despre istoria bacalaureatului pe site-ul a1.ro.