Invazie de şoareci canibali în Australia. Rozătoarele au luat cu "asalt" câmpuri, case, spitale și școli
Mai multe zone din Australia se confruntă cu o invazie de șoareci canibali, spre groaza fermierilor. Milioane de rozătoare „au luat cu asalt” școli, case și spitale în statele New South Wales și Queensland.
De Redactia Observator la 25.05.2021, 10:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Două state australiene se confruntă cu o invazie de șoareci canibali, fără precedent. Rozătoarele fac ravagii în culturile fermierilor și lasă în urmă un miros înțepător. Iar pentru ca situația să fie și mai înfricoșătoare, potrivit autorităților din domeniu, acești șoareci mănâncă rămășițele semenilor lor, potrivit Bloomberg.
Autoritățile se tem că această invazie ar putea ajunge în Sydney, în doar câteva săptămâni, dacă nu se iau măsuri.
În timp ce Autoritatea australiană pentru pesticide și medicamente veterinare nu a aprobat utilizarea unei substanțe chimice extrem de toxice pentru exterminarea rozătoarelor, statul New South Wales se pregătește deja pentru a aproba un raticid puternic. Autoritățile locale au asigurat 5.000 de litri de bromadiolonă, cea mai eficientă substanță pentru a stârpi șoarecii.
Invazia rozătoarelor canibale amenință industria agricolă de 51 miliarde de dolari din Australia. Întrucât criza nu prezintă semne de diminuare, unii fermieri și-au abandonat deja recoltele de iarnă.
Abandonarea recoltelor
„Oamenii abandonează recoltele pentru că se gândesc: “de ce să plantez dacă o vor mânca? Fermierii se tem că șoarecii numeroși vor mânca recolta pe măsură ce se coace”, potrivit unui oficial local.
Unele culturi recoltate la începutul acestui an au suferit daune semnificative, cu pierderi de la 20% până la 100%. Boabele și semințele depozitate care nu au fost deja mâncate de șoareci, au fost contaminate cu excremetele lor. Astfel, fermierii trebuie să suporte costuri suplimentare pentru curățarea lor.
Pagubele nu se înregistrează doar în rândul fermelor. Nimic nu pare să stea în calea șoarecilor canibali. Au fost avariate mașini, containere de depozitare, locuințe, chiar și sănătatea oamenilor fiind în pericol.