Inventatorul internetului, Sir Tim Berners-Lee, profund dezamăgit: "Am creat un monstru, dar îl voi învinge"
Creatorul World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, se teme că a creat un monstru, inventând internetul. El își privește acum cu amărăciune creația, numind-o "un motor al inechității și divizării".
De Redactia Observator la 01.10.2018, 16:27Creatorul World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, se teme că a creat un monstru, inventând internetul.
El își privește acum cu amărăciune creația, numind-o "un motor al inechității și divizării", în timp ce lansează tuturor o ofertă curajoasă de a o reda lumii, într-o formă pozitivă și utilă, așa cum a fost conceput World Wide Web la început.
Sir Tim Berners-Lee a creat web-ul, în ideea că schimbul de informații ar aduce beneficii întregii omeniri, dar acum, spune el, World Wide Web este folosit de "forțe puternice" pentru propriile lor agende.
World Writer a devenit un monstru al lui Frankenstein: Creatorul Sir Tim Berners-Lee recunoaste ca creatia lui este acum "un motor al inechitatii si divizarii", in timp ce el lanseaza o oferta curajoasa de ao repara
Inventatorul paginii web a recunoscut că a devenit deziluzionat de creația sa, deoarece a devenit un "motor al inechității și divizării".
Sir Tim Berners-Lee a creat web-ul în 1989 cu ideea că schimbul de informații ar aduce beneficii întregii omeniri - dar acum, el spune că este "influențat de forțe puternice care o folosesc pentru propriile lor agende".
Se pare că ce l-a făcut pe inventatorul internetului să reacționeze a fost scandalul în care a fost implica Facebook. Datele a zeci de milioane de persoane au fost vândute sau compromise, iar Sir Tim Berners-Lee consideră acest lucru de neiertat.
El a anunțat că lucrează la o nouă platformă online, care ar ajuta utilizatorii să reglementeze informațiile personale pe care le distribuie online și modul cum sunt stocate datele.
"Întotdeauna am crezut că internetul este pentru toată lumea. De aceea eu și ceilalți luptăm cu înverșunare pentru a îl proteja. Schimbările pe care le-am reușit să le aducem au creat o lume mai bună și mai conectată. Dar, în ciuda a tot ce am obținut, internetul a evoluat într-un motor al inechității și divizării, înclinat de forțe puternice, care îl folosesc pentru propriile lor agende. Astăzi, cred că am ajuns la un punct critic, iar schimbarea puternică în bine este posibilă și necesară. De aceea, în ultimii ani, am lucrat cu câțiva oameni de la MIT și în alte părți pentru a dezvolta Solid, un proiect open-source pentru a restabili siguranța indivizilor pe web ", a precizat Sir Tim Berners-Lee.
Scopul anunțat de inventatorul internetului este de a descentraliza web-ul și de a lua înapoi puterea de la Google, Facebook și Amazon.
El lucrează, de asemenea, la un asistent digital numit "Charlie" care să fie folosit ca un control suplimentar asupra datelor personale.
"Oamenii merită aplicații care să le fie de un real folos fără să fie spionați în secret", a adăugat Sir Tim Berners-Lee.
"Nu discutăm cu Facebook și cu Google dacă să introducem sau nu o schimbare completă și nici nu le cerem permisiunea", a precizat Sir Tim Berners-Lee.