GALERIE FOTO impresionantă: Cele mai frumoase 20 de SCĂRI din lume
De diverse culori, mai mult sau mai puțin ornamentate, ridicate în interiorul clădirilor, în curți interioare sau croite în stânci, monumentale, în spirală, cu aspect de montagne russe, scările pot fi impresionante. Site-ul elviajero.elpais.com prezintă câteva dintre cele mai frumoase scări din lume.
De Redactia Observator la 06.04.2017, 11:10De diverse culori, mai mult sau mai puțin ornamentate, ridicate în interiorul clădirilor, în curți interioare sau croite în stânci, monumentale, în spirală, cu aspect de montagne russe, scările pot fi impresionante. Site-ul elviajero.elpais.com prezintă câteva dintre cele mai frumoase scări din lume.
Fântâna Chand Baori, Achaneria, India
Fântâna Chand Baori a fost construită acum peste o mie de ani în satul indian Abhaneri, la mai puțin de 200 de kilometri de Agra. 3500 de trepte de o simetrie perfecta coboară până la 20 de metri adâncime.
Astăzi, în interior nu ma curge apă, însă chiar şi aşa reprezintă o atracţie pentru mii de turişti. Fântâna este înconjurată de templul Harshat Mata și întregul complex este atribuit dinastiei Pratihara.
Bóbila Almirall, Terrassa, Spania
Coșurile de fum industriale sunt un lucru obişnuit în Terrassa (Barcelona), după ce la începutul secolului al XX-lea au fost construite o serie de fabrici de cărămidă pentru a face față creșterii în construcții.
Unul dintre aceste coşuri - Almirall Bóbila - a intrat în Cartea Recordurilor prin unicitatea sa, care constă în scara exterioară de 63 de metri ce înconjoară coşul de fum şi care este considerată scara în spirală cea mai mare din lume.
Biblioteca Medicea Laurenziana, Florența, Italia
Realizată de Michelangelo Buonarroti între 1524 și 1527 și continuată de Bartolomeo Ammannati, tripla scară a Bibliotecii Medicea Laurenziana din Florența este una dintre cele mai rafinate lucrări create de geniul renascentist.
Cu trepte eliptice în aripa centrală, ca niște niște carapace de broască țestoasă, îi invită pe vizitatori să urce și, în egală măsură, să o admire.
Casa Reginei, Londra, Anglia
Arhitectul Inigo Jones a proiectat această clădire în 1616 pentru ca regele James I al Angliei să i-o dăruiască soţiei sale, Anna a Danemarca, drept scuze faţă de faptul că a insultat-o după ce aceasta a ucis accidental unul dintre câinii lui de vânătoare.
Regina nu a putut vedea proiectul finalizat deoarece a murit înainte, așa cum nu a putut vedea nici balustrada din fier forjat cu forme de lalea.
Denumită Scara Lalea, aceasta a fost prima scară construită în spirală din Marea Britanie fără o coloană centrală de susţinere.
A devenit şi mai celebră după ce un turist a realizat o fotografie în 1966, în care par să apară mai multe figuri fantomatice.
Teatrul de Operă din Harbin, China
Acum șase ani, studioul MAD Architects, fondat de arhitectul chinez Ma Yansong, a început să construiască un teatru de operă, un centru cultural și grădini pentru orașul chinez Harbin. Vestibulul teatrului de operă este dominat de o structură din lemn care încadrează scara ce duce spre sala de spectacol și care se evidențiază prin culoarea deschisă a lemnului de frasin de Manciuria.
Harbin Opera House a câștigat în 2016 premiul internațional de arhitectură "WAN Performing Spaces Award".
Via Crucis din Bermeo, Spania
Pe mica insulă Gaztelugatxe din localitatea Bermeo, provincia spaniolă Vizcaya (sau Bizkaia), se spune că urmele Sfântului Ioan Botezătorul au rămas fixate în piatră. Există tradiția de a merge la biserica închinată acestuia și de a atinge de trei ori clopotele pentru a avea noroc. Până acolo sunt însă de urcat peste 240 de trepte croite în stâncile care unesc insula de continent.
Imaginile oferite de apa mării care a scobit piatra formând peșteri și poduri sunt spectaculoase.
Daily Express Building, Londra, Anglia
Scara în spirală este unul dintre elementele centrale ale Daily Express Building, clădire construită la Londra în 1932 pentru a găzdui birourile ziarului Daily Express. Întreaga structură configurează o mare piesă "art déco".
Banca Națională a Danemarcei, Copenhaga
Holul principal al Băncii Naționale a Danemarcei este dominat de o scară suspendată realizată din fier forjat și sticlă. Fiecare dintre elementele care o formează are o culoare diferită: roșu, gri sau alb.
La baza scării se află fotolii, obiecte de mobilier ale arhitectului Arne Jacobsen.
"Bom Jesus", Braga, Portugalia
Sanctuarul Bom Jesus din Braga, Portugalia, este un loc de pelerinaj la care anual merg mii de persoane. Până la biserică sunt de urcat treptele unei monumentale scări din secolul al XVIII-lea, formată din trei părți.
Una dintre ele are trei fântâni, care sunt dedicate credinței, speranței și milostivirii, iar alta are fântâni dedicate celor cinci simțuri. Există însă și un funicular, care facilitează accesul către vârf.
Muzeele Vaticane, Cetatea Vaticanului
Scara în spirală de la Muzeele Vaticane a fost construită în 1932 de Giuseppe Momo. Deasupra ei, o rozetă octogonală din sticlă permite intrarea luminii naturale.
Există încă o scară celebră la Muzeele Vaticane, la care publicul nu are acces și care este uneori confundată cu aceasta. Este vorba despre creația lui Donato Bramante (1444-1514), care a constituit o sursă de inspirație pentru opera lui Giuseppe Momo.
Templul lui Kukulkán, Chichen Itzá, Mexic
Patru fațete, fiecare cu câte o scară centrală, formează piramida lui Kukulkán din localitatea mexicană Chichen Itzá. Una dintre scările acestei construcții maya este flancată de statuia șarpelui cu pene, zeul Kukulkán.
În timpul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, jocul de lumini și umbre simulează un șarpe care coboară de-a lungul peretelui scării principale a construcției. În prezent, accesul pe scară este interzis, pentru o mai bună conservare a monumentului.
Librăria Lello, Porto, Portugalia
Frumusețea scării interioare a Librăriei Lello din Porto a depășit granițele Portugaliei după ce saga Harry Potter a ales-o pentru filmarea câtorva scene (autoarea, J. K. Rowling, locuise la Porto, unde predase limba engleză).
De doi ani, cine dorește să o vadă trebuie să plătească trei euro, pentru că gazdele nu mai fac față numărului mare de vizitatori.
"Casa della Memoria", Milano, Italia
O uriașă scară galbenă conectează holul multidisciplinar cu birourile și biblioteca din "Casa della Memoria" din Milano. Construcția găzduiește sediile unor asociații dedicate păstrării memoriei istorice a Italiei.
Casa Memoriei a fost inaugurată la 24 aprilie 2015, când orașul sărbătorea 70 de ani de la sfârșitul fascismului.
"Tigrul și broasca țestoasă", Duisburg, Germania
Este vorba despre o structură în aer liber din orașul german Duisburg. Numele său face aluzie la relația dintre mișcare și repaus, evocate de formele acestei scări cu aspect de montagne russe.
Autorii săi, Heike Mutter și Ulrich Genth, au realizat din oțel acest obiect care amintește de trecutul industrial al regiunii. Noaptea se aprind zeci de lumini LED care îi conturează silueta. Turistul poate urca la circa 45 metri înălțime, pentru a vedea peisajul.
Castelul Chambord, Franța
Scara în dublu helix de la Castelul Chambord permite ca un turist care urcă să nu se ciocnească niciodată cu unul care coboară. Deși drumurile lor nu se întretaie, ei se pot vedea prin mici ferestre care creează impresia că se află pe aceeași scară.
Se crede că scara și o mare parte din acest castel (din secolul al XVI-lea) de pe Valea Loarei ar fi putut fi concepute de Leonardo Da Vinci.
Castelul Hartnefels, Torgau, Germania
Orașul german Torgau, situat pe Elba, este dominat de Castelul Hartnefels, din secolul al XVI-lea, care era folosit drept reședință de vânătoare, după cum arată un tablou de Lucas Cranach expus la Muzeul Prado. Renașterea își pune amprenta pe scara în spirală semideschisă.
Este vorba despre o creație a lui Korad Krebs ce părea imposibil de realizat.
Palatul Barberini, Roma, Italia
Galeria Națională de Artă Veche a Italiei este o operă de artă în sine. Situată în Palatul Barberini din Roma, are două scări interioare concepute de doi maeștri. Cea din imagine, realizată de Francesco Borromini, este de tip helicoidal, ceea ce creează o senzație de mai mare adâncime.
Cea de-a doua a fost creată de Bernini. În filmul "Vacanță la Roma" (1953), acest palat o găzduiește pe prințesa interpretată de Audrey Hepburn.
Clădirea KPMG, Munchen, Germania
O călătorie fără capăt se poate numi ceea ce oferă creația lui Olafur Eliasson aflată în curtea interioară a clădirii KPMG din München. Este vorba despre două scări în spirală care se împreunează ducând de la una la cealaltă. Înălțimea treptelor diferă pentru a echilibra curburile structurii.
Turnul de apă, Sint Jansklooster, Olanda
Studioul de arhiteți Zecc a transformat un vechi turn de apă într-un mirador. O scară urcă la 45 de metri înălțime pentru a oferi o vedere panoramică prin patru ferestre. Primul tronson, din oțel, exista deja de-a lungul peretelui; al doilea, din lemn presat, se înalță în zig-zag în mijlocul turnului, iar al treilea tronson se află în vârf și duce la observator.
Scările Inca, Peru
Templul Lunii, la peste 210 metri înălțime pe Machu Picchu, este una dintre marile atracții ale lumii. Însă, pentru a ajunge acolo, turiștii sunt nevoiți să escaladeze Scările Inca, cu ale sale trepte abrupte și alunecoase din granit, sculptate în urmă cu peste 500 de ani, pe marginea unei prăpăstii, pe lateralul muntelui Huayna Picchu.
Excursiile sunt organizate în fiecare dimineață cu 400 de vizitatori, iar scările sunt mărginite într-o parte de peretele umed și rece alte muntelui, iar în cealaltă parte de câteva lanțuri metalice… pentru a nu risca o cădere directă în râul Urubamba.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și