Antena LIVE

Curs valutar

De la Mona Lisa şi Omul Vitruvian, la pasiunea pentru GASTRONOMIE! Bucătăria italiană, prin ochii lui Leonardo da Vinci

E cunoscut pentru arta creată, pentru moştenirea culturală lăsată, dar deloc pentru pasiunea pentru gastronomie. În multele sale notiţe, el a lăsat omenirii sfaturi de dietă, cum ar trebui organizată o bucătărie, listele personale de cumpărături

De la 14.01.2016, 11:13
WhatsApp
Galerie (2)

E cunoscut pentru arta creată, pentru moştenirea culturală lăsată, dar deloc pentru pasiunea pentru gastronomie. În multele sale notiţe, el a lăsat omenirii sfaturi de dietă, cum ar trebui organizată o bucătărie, listele personale de cumpărături

Pictor genial, inventator, cercetător în domeniul medical, sculptor, arhitect şi inginer cu o capacitate de creaţie excepţională. Este vorba despre Leonardo da Vinci, pentru care fiecare lucru perceput devenea obiect al cunoaşterii.

S-a născut la Anchiano, lângă Florenţa. Şi-a petrecut copilăria pe moşia tatălui, notar respectat. A primit educaţie de bază, deprinzând cititul, scrisul şi aritmetică, însă, cu toate că temelia învăţământului tradiţional era latină, n-a învăţat-o temeinic.

De altfel, în acei ani nu s-a arătat interesat nici de matematicile superioare şi, abia la maturitate, pe la vreo 30 de ani, s-a hotărât să le desluşească tainele, aprofundându-şi cunoştinţele cu acuitate.

La 37 de ani, după ce a uimit o lume întreagă cu invenţiile şi operele sale de artă, s-a apucat să noteze totul despre lumea bucătăriei.

CITEŞTE ŞI Specialiștii vor să între în mintea lui Leonardo da Vinci

Informaţiile notate cu meticulozitate dezvăluie detalii importante despre mâncare, nutriţie şi bucătărie.

Carneţelele conţineau gânduri, diverse notiţe şi desene, practic erau un fel de jurnale scrise „în oglindă”, de la dreapta la stânga, stilul caracteristic al lui Leonardo. Când a murit, a lăsat studentului său eminent, Francesco Melzi, aproximativ 120 de astfel de carneţele, din care astăzi nu s-au mai păstrat decât 28.

Iată unul dintre sfaturile date de celebrul italian:

„Dacă vrei să fii sănătos, observă acest regim.

Nu mânca dacă nu ai apetit şi ia o cină uşoară,

Mestecă bine, şi orice ai mânca

Trebuie să fie bine gătit şi să conţină ingrediente simple.

Acela care ia medicamente este sfătuit inadecvat

Aveţi grijă la furie şi evitaţi aerul închis.

Stai în picioare puţin după ce ai terminat de mâncat.

Asigură-te că nu dormi la prânz.

Amestecă vinul cu apă şi bea cu înghiţituri mici,

Nu pe stomacul gol sau între mese.

Dacă faceţi exerciţii, să nu fie prea obositoare.

Să nu te culci cu stomacul în sus sau cu capul în jos.

Înveliţi-vă bine noapte,

Odihniţi-vă capul şi păstraţi-vă mintea fericită.” ( Leonardo daVinc, 1515) (Historia.ro)

Carneţele de bucătărie erau pline de comentarii privind costurile şi calitatea mâncărurilor şi băuturii pe care el o întâlnea în călătoriile sale în Italia.

De asemenea, conţineau listele sale de cumpărături, care variau de la ingrediente mai rare pentru festinurile de la Curte, sau unele simple, pentru sine.

Începând cu 1482, anul în care s-a alăturat curţii Sforza, notiţele sale s-au înmulţit considerabil, acesta descriind cu multe detalii viaţa din bucătăria celebrei familii.

„Camera mare pentru servit masa ar trebui să fie departe de bucătărie, astfel încât stăpânul să nu audă zdrăngănitul vaselor. Mâncarea de la bucătărie ar trebui servită printr-un geam, sau pe o masă cu roţi. Fereastra de la bucătărie ar trebui să fie în dreptul unei magazii, pentru ca astfel să poată fi luate lemne.”

În biblioteca personală, Da Vinci avea o singură carte de bucate, cea a lui Apicius, considerată cea mai veche carte de bucate din Europa.

CITEŞTE ŞI Astăzi le găsim pe toate drumurile, dar ştii care a fost PRIMA? Cea mai VECHE CARTE DE BUCATE din lume şi principiile ei

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gastronomie leonardo da vinci secrete
Întrebarea zilei
Impozit de 70% pe transferurile între rude, dacă banii nu sunt justificaţi. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025