Melcii din Transilvania, produse de export
Furtunile seamănă profit pentru unii. În pădurile din Transilvania e sezonul melcilor. Delicatesele nu ajung însă pe mesele românilor, ci iau calea exportului, unde nu oricine îşi permite acest preparat rafinat.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 22:00Furtunile seamănă profit pentru unii. În pădurile din Transilvania e sezonul melcilor. Delicatesele nu ajung însă pe mesele românilor, ci iau calea exportului, unde nu oricine îşi permite acest preparat rafinat.
Ploile din ultimele zile înseamnă belşug pentru culegătorii de melci. În localitatea Corunca, aflată la câţiva kilometri de Târgu-Mureş, oamenii cutreieră pădurile şi adună în fiecare zi câte 30-40 de kilograme de melci pe care îi duc într-un centru de colectare. Pentru un kilogram, primesc 2 lei.
Carnea de melc, bogată în proteine şi minerale
Melcii din pădurile noastre sunt foarte apreciaţi în restaurantele de lux din Franţa şi Italia. Străinii îi consideră delicatesă şi plătesc zeci de euro pentru acest preparat rafinat. Mulţi români nici măcar nu ar gusta.
Melcii sunt simplu de pregătit. Traşi în tigaie, cu ulei de măsline şi ceapă verde.
Carnea de melc este şi foarte sănătoasă, spun specialiştii.
Dr. Ing. Liviu Tudoran, expert industria alimentară: Carnea de melc este foarte-foarte săracă în lipide, bogată în proteine, dar mai ales în minerale. Are, în special, fier, fosfor, mangan
Carnea de melc mai este recomandată celor care suferă de artroză, datorită conţinutului ridicat de colagen. Melcii sunt folosiţi şi în industria cosmetică pentru tratamente de întinerire.