(P) 4 aspecte importante privind îngrijirea unui vârstnic după un accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral (AVC) modifică dramatic viața unei persoane. Sechelele suferite în urma unui AVC pot avea un impact major asupra vieții de zi cu zi, mai ales în cazul vârstnicilor. De altfel, această problemă de sănătate se numără printre principalele cauze de invaliditate la adulți, în principal la vârsta a treia.
De Redactia Observator la 20.10.2022, 16:22Iar România înregistrează una dintre cele mai mari mortalități prin AVC din Europa, la nivel național fiind a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare, potrivit unor statistici recente. Iată mai jos ce implică monitorizarea unei persoane dragi în vârstă care are nevoie să se recupereze după un AVC.
Ce este accidentul vascular cerebral
AVC este o patologie comună, cu consecințe grave asupra calității vieții, iar o mai bună înțelegere a acesteia poate fi utilă atunci când o persoană dragă a trecut printr-un astfel de moment.
Accidentul vascular cerebral se produce în cazul unei circulații deficitare a sângelui într-o regiune mai mult sau mai puțin importantă a creierului, dacă un vas sangvin se blochează sau se rupe. În acest context, apar leziuni care pot provoca frecvent paralizia unei părți a corpului, dificultăți de vorbire sau chiar coma. De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral nu este precedat de simptome, dar se poate produce în contextul existenței unor factori de risc, de la cei genetici la hipertensiune arterială, sedentarism, fumat și obezitate.
Care sunt consecințele unui AVC
Consecințele unui AVC variază de la caz la caz, mai mult de jumătate dintre bolnavi confruntându-se cu sechele. În 80% dintre cazuri, AVC urmează întreruperii irigației cu sânge a unei părți a creierului cauzată de un cheag care obstrucționează o arteră și atunci se vorbește despre accident vascular cerebral ischemic sau infarctul cerebral. În restul cazurilor, AVC este rezultatul unei hemoragii cerebrale. Viteza gestionării sale are un impact direct asupra consecințelor, care pot fi fatale. Mai mult, după producerea unui AVC, riscul de recidivă este mare, între 30 și 50%. Printre consecințele pe termen lung ale unui AVC se numără decesul, invaliditatea și demența.
Monitorizarea după accidentul vascular cerebral
AVC este o afecțiune cronică și implică o monitorizare strictă după evenimentul acut, fiind necesar în același timp un program complex de reabilitare neurologică, precum cel într-un centru recuperare medicala seniori. Serviciile de reabilitare pot fi asigurate de o echipă multidisciplinară specializată, care pornește de la medicul neurolog și continuă cu specialiștii în reabilitare, terapie ocupațională, terapie de limbaj, fizioterapeuți, psihologi ori psihiatri.
Există situații în care persoana dragă își poate pierde autonomia din cauza sechelelor apărute după AVC și atunci trebuie să fie luate în considerare diverse soluții pentru asigurarea îngrijirii ei. În funcție de caz, se poate apela la îngrijire medicală specializată la domiciliu ori chiar internarea într-un camin de batrani premium. O astfel de instituție poate să reunească sub același acoperiș un cămin de bătrâni și o clinică special creată pentru pacienții care necesită mai multă îngrijire medicală și recuperare. Acest lucru poate fi necesar imediat după spitalizarea din cauza unui AVC.
Ce înseamnă pierderea autonomiei
În termeni simpli, o persoană este considerată a fi într-o situație de pierdere a autonomiei dacă nu se mai poate ocupa de activitățile sale cotidiene și nu poate rămâne în siguranță singură în mediul ei obișnuit. Printre consecințele directe ale pierderii autonomiei se numără, în principal, epuizarea și declinul accelerat al stării de sănătate fizice, dar și stările de depresie, rezultat al rușinii resimțite de respectiva persoană pentru faptul că nu se mai poate descurca singură.
În concluzie, după faza acută a accidentului vascular cerebral, este esențială monitorizarea medicală pe tot parcursul vieții. Ai grijă ca persoana dragă ce a trecut printr-o astfel de problemă să urmeze tratamentul și sfaturile date de profesioniștii din domeniul sănătății. Iar, în cazul pierderii autonomiei, caută să găsești împreună cu ea cele mai bune soluții de îngrijire, fie la domiciliu, fie într-o instituție medicală specializată.