(P) Strategii pentru o mai bună comunicare între părinți și profesori
Numeroși factori contribuie la experiența educațională a elevilor și la felul cum percep anii de școală. Sprijinul și implicarea familiei, accesul facil la educație, cadrele didactice dedicate, programa școlară și obiectivele setate joacă un rol semnificativ în succesul fiecărui elev.
De Redactia Observator la 08.07.2022, 13:51Implicare părinților în procesul edcucațional este un factor important pentru a-i ajuta pe copii să meargă cu drag la școală și să iubească învățătura, iar comunicarea părinte-profesor este un aspect cheie pentru performanța elevilor.
Comunicare constantă între părinți și profesori
Prin comunicarea constantă cu părinții, cadrele didactice pot împărtăși informații despre activitățile și realizările unui elev. Implementarea unui software management scoli ar putea facilita comunicarea dintre părinți și profesori.
Dacă un elev întâmpină obstacole la o anumită materie sau prezintă probleme de adaptare ori are un comportament dificil, o bună relație între profesor și părinte ar putea facilita integrarea copilului și rezolvarea dificultăților de învățare. Astfel, părinții pot interveni și sprijini elevul acasă, suplimentând ceea ce face profesorul la școală.
Strategii de comunicare
Comunicarea părinte-profesor poate fi diferită în funcție de disponibilitate și de nevoile copilului. Unele relații pot fi mai dificil de stabilit decât altele, dar există o serie de strategii de comunicare care pot ajuta profesorii și părinții să găsească forma de interacțiune potrivită și gradul de implicare în diverse situații.
De aceea, este indicat ca la începutul anului școlar să fie identificate cele mai bune metode de comunicare și să fie formulat un plan de discuție, astfel încât să fie menținută constant o bună interacțiune între părinți și profesori.
Printre tacticile utile pentru îmbunătățirea comunicării dintre părinți și cadre didactice se numără:
- Software management gradinite si crese. Digitalizarea a schimbat mult modul în care comunicăm, iar acest lucru se aplică și în sistemul de învățământ. Cu ajutorul unui set de instrumente digitale, accesul părinților la activitatea copiilor devine mai facil, iar comunicarea cu educatorii, învățătorii și profesorii poate fi semnificativ îmbunătățită.
- Întâlnire față în față. Acest tip de comunicare funcționează excelent pentru părinții care, de obicei, își aduc copiii la școală și îi iau la sfârșitul orelor.
- Ședințe cu părinții. Este una dintre cele mai vechi forme de întâlnire dintre părinți și profesori. În cadrul acestor întâlniri, cadrele didactice pot discuta cu părinții despre activitatea la clasă a elevilor și pot seta anumite obiective.
- Mesaje text sau e-mailuri. Comunicarea între părinți și profesori poate fi realizată și prin intermediul unor SMS-uri, dar și prin e-mailuri.
- Fișe pentru teme și buletine informative. Profesorii pot crea fișe pe care elevii să le ia acasă și care să conțină informații despre teme și alte sarcini. Totodată, profesorii pot scrie buletine informative săptămânale sau lunare, pentru a-i informa pe părinți despre modul de desfășurare a orelor și progresul elevilor.
Și profesorii beneficiază când comunicarea cu părinții este una sănătoasă, deoarece aceștia pot influența procesul de învățare, prin ajutorul oferit copiilor în realizarea temelor. În consecință, lecțiile vor fi mai fluente, iar discuțiile pe baza celor învățate, mai satisfăcătoare. De asemenea, părinții pot solicita o mai bună instruire a elevilor pe anumite subiecte pe care nu le stăpânesc în profunzime.
În concluzie, o comunicare eficientă între profesori și părinți îi ajută pe elevi să se dezvolte mai bine din punct de vedere intelectual și social, facilitând procesul de predare și învățare.