(P) Veniturile pasive și potențialul lor de a oferi mai multă libertate în viața de zi cu zi
Veniturile pasive reprezintă sume de bani suplimentare care ne intră periodic în cont, dar pentru care nu trebuie să oferim la schimb din timpul nostru zilnic.
De Redactia Observator la 18.11.2021, 13:061. Ce sunt veniturile pasive?
Veniturile pasive reprezintă sume de bani suplimentare care ne intră periodic în cont, dar pentru care nu trebuie să oferim la schimb din timpul nostru zilnic. De exemplu, pentru salariul lunar de la serviciu trebuie să mergem zilnic și să petrecem cel puțin 8 ore muncind activ, deci salariul nu este considerat venit pasiv. Veniturile pasive reprezintă banii pe care îi câștigăm în timp ce facem alte lucruri, fiind consecința unui „motor” financiar pe care l-am pornit cândva și l-am lăsat să își facă treaba cu întreținere minimă. Oameni pasionați de finanțe din toată lumea numesc acest sistem „a face bani în timp ce dormi”.
2. Cine poate avea venituri pasive?
Oricine este interesat de suplimentarea veniturilor în mod pasiv poate face acest lucru valorificând propriile pasiuni și interese. În realitate, veniturile pasive nu sunt realizate cu zero efort, ci necesită o investiție inițială de timp și resurse pentru a crea un produs care să genereze ulterior bani pe cont propriu. Tot ce trebuie să facă un individ interesat de venituri pasive este să creeze un produs suficient de interesant încât să atragă un public dispus să plătească pentru el. Indiferent de natura pasiunii sau a muncii sale, fie că este fizică sau intelectuală, aceasta are potențialul de a fi valorificată pentru generarea unui venit suplimentar în mod pasiv.
3. Care sunt beneficiile veniturilor pasive?
- Cel mai mare avantaj al unui flux constant de venit pasiv este siguranța financiară. De cele mai multe ori, atunci când ne aflăm într-un impas financiar, primul gând este aplicarea pentru un credit online.
Specialiștii în finanțe personale ne recomandă, însă, analizarea cu atenție a acestei decizii: „Dacă ai nevoie de bani, dar poți aștepta, îți sugerez să încerci să găsești bani în altă parte înainte de a apela la credit ( vinde lucruri din casă pe care nu le folosești sau le folosești mai rar, renunță la mici plăceri precum cafeaua sau prânzul de la catering, vezi dacă te califici pentru ajutor financiar pentru energia electrică și cea termică sau împrumută de la rude sau prieteni, etc)”, ne sfătuiește Lavinia Mihuț, expert în credite online de la comparatorul internațional de credite Finbino. Prin crearea unui flux constant de venituri suplimentare fără efort și păstrarea acelorași standarde de viață ca în prezent veți reuși să puneți la punct un cont de economii substanțial la care să aplelați oricând apare o mare cheltuială neprevăzută.
- Protecția împotriva falimentului în cazul în care vă pierdeți locul de muncă. În acest caz, chiar dacă veți pierde sursa principală de venit, vă veți putea baza pe banii care vă întră în cont în mod pasiv. Astfel veți avea asigurate plata ratelor și necesitățile zilnice, iar în timpul rămas vă puteți ocupa de găsirea unui alt loc de muncă sau de crearea altor surse de venit pasiv.
- Pensionarea timpurie. Noua modă în materie de finanțe personale pe glob este crearea unei surse de venit pasiv care să genereze suficienți bani încât să nu mai fie nevoie deloc de un job obișnuit. Acest sistem este mai mult decât posibil, dar necesită o perioadă de timp și o strategie foarte bine pusă la punct pentru a ajunge la un rezultat favorabil. Cei care au reușit să ajungă la o astfel de performanță își petrec timpul cu familia, sunt mai relaxați și se bucură mai mult de viață.
4. Cum poate oricine să genereze venituri pasive?
Există o infinitate de moduri în care pot fi generate venituri pasive, în funcție de educația, pasiunea, dorințele și toleranța la risc pe care o persoană le are la dispoziție în momentul în care dorește să se apuce de treabă. Printre cele mai populare metode de a genera venituri suplimentare cu efort minim se numără următoarele:
- Monetizarea unui canal de Youtube
- Monetizarea unui blog online
- Crearea produselor digitale care pot fi achiziționate la infinit odată postate online (cursuri online, fotografie, videoclipuri)
- Dividende periodice primite de la firme în care ați investit
- Achiziționarea acțiunilor la bursa de valori
- Investirea în criptomonede
- Închirierea unei camere libere din casa proprie sau subînchirierea unor spații în regim Airbnb
- Achiziționarea unor obiecte cu cerere mare pe piață și închirierea lor pentru perioade limitate de timp (de exemplu, mașinăriile din domeniul agriculturii sau al construcțiilor)
- Crearea unei comunități online pe rețelele de socializare și monetizarea ei prin produse personalizate (tricouri, hanorace, căni etc.) sau link-uri de afiliere