POVESTEA impresionantă a Nadiei Comăneci, „Zeița de la Montreal” de nota 10! A schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială
Nadia Comăneci, gimnasta noastră de nota zece, împlinește astăzi 54 ani. „Zeița de la Montreal” s-a născut pe 12 noiembrie 1961 la Onești, iar numele de Nadia după eroina a unui film, „Nadejda” („Speranță”)
De Redactia Observator la 12.11.2015, 15:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Nadia Comăneci, gimnasta noastră de nota zece, împlinește astăzi 54 ani. „Zeița de la Montreal” s-a născut pe 12 noiembrie 1961 la Onești, iar numele de Nadia după eroina a unui film, „Nadejda” („Speranță”).
Născută în Onești, Nadia a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când a reuşit prima notă de zece din istorie. Prima dintre cele şapte note maxime primite de Nadia Comănesci la Montreal a fosat în concursul pe echipe, la exerciţiul de la paralele.
Pe tabela electronică a apărut nota 1.00, deoarece tehnica nu era pregătită pentru o prestaţie perfectă.
A început să practice gimnastica la vârsta de 6 ani, iar la 11 ani, a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.
La 14 ani, primul loc la Campionatele Europene în patru probe
În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol. La Jocurile Olimpice de la Montreal, din anul 1976, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei de la Montreal, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece.
De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.
Este printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX
În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria “Hall of Fame” a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Tot în anul 1996 a fost numită de postul “ABC News” şi “Ladies Home Journal” printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, “Scrisori către o tânără gimnastă”.
Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internaţional al voluntariatului.
Acțiunile caritabile - noua pasiune a fostei gimnaste
De-a lungul timpului, Nadia Comăneci s-a implicat în mai multe activităţi caritabile, construind în Bucureşti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România şi a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele prin intermediul căreia organizează diferite activităţi sociale şi umanitare.
Totodată, Nadia este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti şi membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. În prezent, Nadia are un copil de nouă ani, Dylan Paul.
Surse: vocea.12alle12.it / iote.ro / ro.wikipedia.org/ tvr1