Riscul URIAȘ la care ne expunem când FRIGEM CARNEA PE GRĂTAR!
Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer.
De Redactia Observator la 14.07.2015, 08:54Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer.
Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate (+ 150 grade Celsius) și timp îndelungat, semnalează Isabel Artero.
Potrivit Asociației spaniole împotriva cancerului (Asociación Espańola contra el Cáncer), 'este important să se evite alimentele la grătar, pentru că sursa de căldură atinge temperaturi înalte și, în plus, alimentul este în contact direct cu acesta și se arde mai ușor, producându-se benzopireni (substanțe cancerigene)'.
Giuseppe Russolillo Femenías, președinte al Fundației spaniole de dieteticieni-nutriționiști (Fundación Espańola de Dietistas-Nutricionistas), recomandă să se limiteze acest tip de tehnică culinară. Potrivit dieteticianului, când carnea este prăjită ușor sau friptă la tigaie, se creează un strat protector pentru proprietățile alimentului, dacă se folosește 'o cantitate generoasă' de ulei de măsline virgin.