Români care au revoluționat medicina: CONSTANTIN ION PARHON, medic endocrinolog şi neuropsihiatru
S-a născut la Câmpulung Muscel, la 28 octombrie 1874 și s-a remarcat printr-o prestigioasă activitate științifică în domeniul medicine endocrinologice
De Redactia Observator la 09.07.2015, 15:59S-a născut la Câmpulung Muscel, la 28 octombrie 1874 și s-a remarcat printr-o prestigioasă activitate științifică în domeniul medicine endocrinologice
De-a lungul vieții, a ocupat diverse funcții: medic endocrinolog şi neuropsihiatru, om politic și membru titular al Academiei Române.
Atras de ideile socialiste încă din tinerețe, a devenit membru al PCR încă de la formarea acestuia, însă nu a desfășurat o carieră politică activă.
Renumitul endocrinolog de mai târziu
Constantin Ion Parhon a urmat studiile Facultății de Medicină din București și în 1900 devenea doctor în medicină cu tema „Contribuţiuni la studiul tulburărilor vazomotorii în hemiplegie”.
După finalizarea studiilor, Parhon a profesat în spitalul din județul Dâmbovița ca, mai târziu, între 1903 și 1909 să ocupe funcția de medic secundar la spitalul Pantelimon. În această perioadă, activitatea sa științifică se întețește: devine docent al Clinicii de boli nervoase din București (1903) și urmează un stagiu de perfecționare la München (1906). Trei ani mai târziu, Parhon ocupă funcția de medic primar la Ospiciul Mărcuța. Între 1913-1933 este profesor la Clinica de neuropsihiatrie a Facultății de Medicină din Iași. În paralel, Parhon este și directorul Spitalului Socola din Iași (1917-1930).
Va fi transferat la București, în 1933, ca titular al Catedrei de endocrinologie a Facultății de Medicină și va fi numit director al Institutului pentru boli nervoase, mintale și endocrinologice din Capitală (1933-1940).
Din 1949, Constantin Ion Parhon este directorul Institutului de Endocrinologie și, în paralel, directorul Institutului de Geriatrie, ambele funcții ocupate până în anul 1957.
Recunoaștere internațională
Ca urmare a intensei sale activități științifice, Constantin Ion Parhon a fost ales membru titular al Academiei Române (1939). De asemenea, a fost și membru titular al Academiei de Medicină din București (1935), membru de onoare al Academiei de Științe Medicale (1969), membru fondator al Societății de Anatomie din București, membru fondator al Societății de Biologie și membru fondator al Societății Române de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie și Endocrinologie.
A fost și membru a mai multor academii de științe din țările lagărului socialist și a numeroase institute și societăți de medicină.
Astăzi Institutul Național de Endocrinologie „Constantin Ion Parhon”, îi poartă numele.