Doi români s-au îndrăgostit la cules de căpşuni în Spania
Parfumate şi gustoase, căpşunile dau aromă acestui sezon. Iar pe doi soţi din Constanţa, i-au legat pe viaţă. S-au cunoscut la cules de căpşuni, în Spania, şi au decis să se întoarcă împreună acasă, să devină cultivatori. Acum, se pregătesc să scoată pe piaţă prima recoltă.
De Redactia Observator la 16.05.2019, 21:28Parfumate şi gustoase, căpşunile dau aromă acestui sezon. Iar pe doi soţi din Constanţa, i-au legat pe viaţă. S-au cunoscut la cules de căpşuni, în Spania, şi au decis să se întoarcă împreună acasă, să devină cultivatori. Acum, se pregătesc să scoată pe piaţă prima recoltă. În toată ţara, fructele româneşti s-au lăsat aşteptate, din cauza vremii extreme. Iar marfa din Grecia se vinde la preţuri exorbitante.
Sunt roadele unei afaceri pornite din dragoste, primele căpşuni pe care Ionuţ şi Rodica le culeg primăvara aceasta, de pe plantaţia lor din Constanţa.
Cei doi români au făcut 70.000 de euro la cules de căpşuni în Spania
Un vis care le-a încolţit în gând în urmă cu mai mulţi ani. În Spania, acolo unde munceau şi unde s-au cunoscut.
Din cei 70.000 de euro câştigaţi, şi-au făcut propriile solarii, acasă. În satul Izvoru Mare, fructele în formă de inimă au început să se coacă.
Anul trecut, de pe cele 18 sere, întinse pe un hectar, soţii Voicu au reuşit să obţină 12 tone de căpşuni.
Secretul producţiei uriaşe este soiul adus din Spania care, timp de 8 luni pe an, rodeşte continuu.
Căpşunile produse la Constanţa, duel cu cele importate din Grecia
Tot de acolo s-au inspirat şi când au făcut sistemul de irigaţie.
Ionuţ Voicu, proprietar sere: Sistemul are o înălţime de 40 de centimetri. Un exces de irigare n-o să ne aducă probleme pentru că apa o să se ducă în jos
Fructele ajung în cofetării, patiserii, dar şi la clienţii fideli.
Rodica Voicu, proprietar sere: Le trimitem fotografii, video cu stadiul căpşunilor, lucrările pe care le facem, tot timpul îi ţinem informaţi
În pieţe, căpşunile româneşti au apărut mai târziu, anul acesta, din cauza vremii. Pe tarabele din Constanţa, de exemplu, găsim fructe din Grecia, cu un preţ piperat.
Pe lângă concurenţa importurilor, cultivatorii români se mai confruntă şi cu alte probleme: nu primesc ajutor de la stat pentru solarii şi nici nu găsesc forţă de muncă pentru a culege recolta.