Plăcere vinovată care atacă cel mai important ORGAN! RONȚĂIALA de seară este un adevărat pericol!
Din când în când, în timp ce stăm seara la un film, se întâmplă să ”atacăm” o pungă cu chipsuri sau cu floricele de porumb fără să ne dăm seama cât de rău ne face această mică plăcere vinovată.
De Redactia Observator la 30.12.2015, 16:06Din când în când, în timp ce stăm seara la un film, se întâmplă să ”atacăm” o pungă cu chipsuri sau cu floricele de porumb fără să ne dăm seama cât de rău ne face această mică plăcere vinovată.
Conform studiilor realizate de cerecetătorii americani, gustarea la ceas de seară are efecte negative asupra funcțiilor creierului, în special asurpa memoriei.
Digerarea mâncării într-un moment în care ar trebui să dormim se pare că are un impact nociv asupra hipocampusului, acea parte din creier unde se formează amintirile. Oamenii de știință au testat această teorie pe șoarecii de laborator pe care i-au hrănit în perioada în care aceștia ar fi trebuit să doarmă. Ei au ajuns la concluzia că amintirile și memoria pe termen lung au fost afectate.
Gustările de seară sunt extrem de toxice deoarece ridică nivelul de zahăr în sânge, ceea ce poate ducxe la diabet sau probleme cardiace.
Cercetătorii din cadrul Universității California din Los Angeles au efectuat următorul experiment pe cobai, animale nocturne care sunt obișnuite cu hrana de seară. Au făcute testele pe două grupuri de șoareci: unii care au fost hrăniți și seara, iar ceilalți doar pe timpul zilei. Ulterior au aplicat unde șoc ușoare asupra ambelor categorii. Grupul care a fost hrănit pe timpul serii nu și-a amintit de acele șocuri, deoarece nu au arătat frica atunci când au fost recreate condițiile șocului, fără a fi afectați însă. Celălalt grup însă a demonstrat că se teme în același context.
Într-un articol publicat în revista e-Life, pe baza informațiilor obținute în cadrul studiului, cercetătorii susțin că șoarecii care au fost hrăniți seara au suferit o scădere a nivelului de proteine numite CREB, esențiale în reglarea ceasului biologic și în abilitatea creierului de a forma amintiri.
”Am obținut primele informații doveditoare că mesele regulate la ore nepotrivite din zi au un efect extrem de nociv asupra învățării și memoriei”, a arătat coordonatorul studiului Dawn Loh.
”Mulți dintre noi muncim sau ne jucăm în momentul în care, de fapt, ar trebui să dormim, ceea ce duce la inhibarea anumitor funcții ale creierului”, a adăugat el.
Experții americani susțin că descoperirile făcute nu au fost confirmate în cazul organismului uman, însă toate aceste informații sunt importante pentru persoanele care stau treze până târziu sau lucrează în ture de seară.
”Programul angajaților în ziua de azi are ca efect mese neregulate și este important să aflăm care este impactul timpilor în care mâncăm asupra creierului nostru și asurpa funcțiilor cognitive”, a declarat profesorul Christopher Colwell de la UCLA, conform dailymail.co.uk.
Sursa: unica.ro