Scurt ghid tehnologic pe înțelesul tuturor. Cum poți cumpăra lucruri bune și ieftine
Oricine poate cumpăra gadgeturi bune și ieftine fără să fie nevoit să- și golească portofelul.
De Redactia Observator la 24.02.2016, 14:27
Oricine poate cumpăra gadgeturi bune și ieftine fără să fie nevoit să- și golească portofelul.
În 1999, un PC cu un procesor Pentium 2, HDD de 2 GB, memorie de 32 RAM și placă video integrată costa 1.000 de dolari și reprezenta un vârf al tehnologiei disponibile pe piață pentru consumatorii obișnuiți. În prezent, după 16 ani, un simplu smartphone are un procesor de cel puțin 10 ori mai puternic, o memorie de 100 de ori mai performantă și poate stoca de 60 de ori mai multă informație.
Din cauza evoluției accelerate a tehnologiei, fiecare dintre noi se poate păcăli cu ușurință și poate cheltui mai mult decât își permite pentru gadgeturi scumpe și inutile.
Iată care sunt cele patru principii esențiale care ne vor ajuta să facem cele mai bune alegeri atunci când ne avântăm în jungla cumpărăturilor:
1. Multifuncționalitatea este un cuvânt cheie
Un laptop reprezintă varianta mai scumpă a unui desktop și îți oferă avantajul mobilității. Nu poți merge cu desktopul într-o scurtă călătorie, însă laptopul îți permite să navighezi pe internet și să lucrezi, practic, de oriunde, inclusiv de la malul mării sau de la o terasă din oraș. Nu ai nevoie decât de conexiune la internet.
Dacă ești, însă, pasionat de călătorii și trebuie să rămâi în contact cu locul de muncă, ai putea cumpăra un smartphone performant și cu un ecran generos. Pe lângă faptul că îți oferă o mare parte din funcțiile unui laptop, poți face fotografii fabuloase, iar gadgetul încape într-un buzunar.
Cartușele compatibile pentru imprimantă sunt un alt exemplu de alegere înțeleaptă, datorită prețurilor foarte mici. O astfel de alegere te ajută să elimini costurile nejustificate impuse de renumele unui brand, fără să faci compromisuri cu privire la calitatea imprimării. Aceste cartușe de imprimantă te vor ajuta să economisești mai mult de 50% față de prețul cartușului original.
2. Desktop sau laptop?
După cum am demonstrat mai sus, uneori un smartphone este o alegere mai potrivită decât un laptop. Alteori, un laptop este, în mod evident, o variantă mai bună decât un desktop și viceversa. Care sunt, însă, avantajele și dezavantajele celor două opțiuni? Dacă ai nevoie de un computer pentru locul de muncă și știi că îl vei folosi doar la birou, un desktop este soluția ideală. La un nivel similar al performanțelor, desktopul este mult mai ieftin decât un laptop și poate suporta upgrade-uri pentru fiecare componentă în parte, conform pcworld.com.
Dacă vei folosi, însă, PC-ul în timpul călătoriilor sau al deplasărilor în interes de serviciu, cumpără un laptop, deoarece mobilitatea este principala calitate cu care vine la pachet.
Dacă alegi, totuși, să cumperi un desktop, întreabă-te pentru ce îl vei folosi. Dacă îl vei utiliza pentru programe de grafică sau pentru jocuri, vei avea nevoie de o placă video performantă, dar și de un procesor puternic. Dacă nu îl vei folosi decât pentru a naviga pe internet și pentru a te uita la filme, o placă video integrată te va scuti de cheltuieli inutile. Pe piața din România, o placă video costă între 130 și 6.800 de lei, prin urmare utilitatea sa practică este foarte importantă.
3. Ultimele modele de telefoane mobile nu sunt pentru oamenii practici
Nu cumpăra ultimele modele de telefoane mobile. În fiecare an, companiile producătoare de smartphone-uri lansează un nou model, care poate fi cumpărat pentru o sumă astronomică. Fără abonament, un astfel de telefon costă în jur de 3.000 de lei, în timp ce un telefon din penultima generație poate fi achiziționat la un preț de două ori mai mic. Diferențele dintre ele nu sunt, însă, atât de mari precum ne-ar putea păcăli diferența de preț.
Dacă vrei să cumperi un telefon mobil, așteaptă ca modelul de ultimă generație să fie lansat pe piață în primăvara acestui an. Prețul actualului model de vârf se va prăbuși.
4. Produsele second hand ne fac cu ochiul
Laptopurile și desktopurile second hand pot fi foarte performante și, cu certitudine, sunt incredibil de ieftine, după cum ne demonstrează aceste produse. În ultimii 20 de ani, cererea pentru ele a crescut vertiginos. Telefoanele mobile, laptopurile, tabletele si desktopurile pot avea prețuri de două mai mici decât cele noi, iar magazinele care le comercializează oferă și o garanție de cel puțin un an de utilizare.
Mai mult decât atât, ele pot fi testate în showroomuri.
Foto: pexels.com