MIT sau... APENDICITĂ? Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci SEMINTE! PERICOL dacă le mănânci COAJA
Dacă seminţele de floarea-soarelui nu sunt pe lista obişnuită de cumpărături, ar fi bine să le faceţi un loc acolo. Căutaţi-le în magazinele cu produse naturiste pe cele crude şi consumaţi-le cu încredere în loc de migdale sau caju.
De Redactia Observator la 06.12.2015, 13:02Dacă seminţele de floarea-soarelui nu sunt pe lista obişnuită de cumpărături, ar fi bine să le faceţi un loc acolo. Căutaţi-le în magazinele cu produse naturiste pe cele crude şi consumaţi-le cu încredere în loc de migdale sau caju.
Sunt mult mai ieftine, dar au numeroase proprietăţi benefice: conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale.
Aceste seminţe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge).
Pe scurt, reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant. Seminţele de floarea soarelui şi fisticul au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g.
Fitosterolii sunt compuşi existenţi în plante, care au o structura chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului, iar atunci când sunt prezenţi în dietă în cantităţi suficiente, se consideră că ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar şi scăderea riscului de a face anumite tipuri de cancer.
Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă bună de magneziu. Numeroase studii au demonstrat că magneziul ajută la reducerea intensităţii astmului, la diminuarea tensiunii arteriale mari, prevenirea migrenelor, precum şi la reducerea riscului de atac de cord şi accident vascular cerebral.
Seleniul a fost demonstrat că induce repararea şi sinteză ADN-ului în celulele deteriorate, inhibă proliferarea celulelor canceroase, şi induce apoptoza lor (moartea celulară programată).
Aceste seminţe conţin peste 40% proteine, care se apropie că valoare nutritivă de cele de origine animală.
Le putem consumă şi în stare crudă pentru a profită la maxim de calităţile lor nutritive. Dacă le puneţi puţin la cuptor, vor da o savoare deosebită salatelor, omletelor şi preparatelor din legume.
Totuşi, medicii atrag atenţia că seminţele în stare naturală sunt cele sănătoase, şi nu cele care au sare şi sunt prăjite
"Seminţele comestibile sunt sănătoase. Cojile lor, care nu sunt comestibile, nu trebuie înghiţite, dar nu reprezintă în mod normal un pericol. O cantitate mică (aşa cum se întâmplă accidental) nu are efecte periculoase şi nu creşte riscul de apendicită, nici la adulţi, nici la copii. Ingestia cojilor sau sâmburilor în cantitate mare (aşa cum fac unele persoane cu probleme psihice) poate duce la neplăceri şi necesită intervenţii medicale pentru eliminarea lor", a explicat, pentru românia.tv, Bogdan Mateescu, medic gastroenterolog.
Sursă: bzi.ro