"Spartul caprelor", tradiţia străveche şi unică de la Oituz
O tradiţie străveche şi unică în ţară este respectată cu sfinţenie, an de an, la Oituz, în Bacău. "Spartul caprelor" încheie misiunea urătorilor.
De Redactia Observator la 03.01.2018, 08:46O tradiţie străveche şi unică în ţară este respectată cu sfinţenie, an de an, la Oituz, în Bacău. "Spartul caprelor" încheie misiunea urătorilor de a alunga spiritele rele din gospodăriile oamenilor. Aseară, caprele pe care le-au purtat încă din ajunul Anului Nou au fost arse, după care s-au aprins... zeci de făclii. Obiceiul presupune şi o confruntare între cetele de colindători la care au venit însă şi ... jandarmii.
Ceata de urători şi mascaţi coboară de "Peste Vale". Tinerii vin înarmaţi cu făclii aprinse la confruntarea cu cealaltă ceată...de colindători - "Cotunenii".
Este ultima etapă a misiunii în care sunt alungate... spiritele rele. După ce au colindat în lung şi-n lat localitatea timp de trei zile şi trei nopţi, urătorii au ars, aseară, caprele pe care le-au purtat prin gospodăriile localnicilor. Doar aşa, ghinionul va fi făcut scrum. O spune tradiţia păstrată din străbuni.
Sunt ultimele urări pentru startul Anului Nou adresate sutelor de localnici care au mers în urma cetelor până la confruntarea finală din centrul comunei.
"Spartul caprelor" e un obicei unic în ţară. An de an, însă, zeci de jandarmi sunt şi ei pe poziţii, după ce tradiţia a făcut şi victime. Acum şapte ani, un coleg de-al lor a fost în comă câteva luni, după ce a fost grav rănit de ciomegele urătorilor.
Aşa că nu s-au înregistrat niciun fel de incidente. Oamenii s-au distrat de minune şi spun că sunt pregătiţi pentru un an mai bun ca cel care s-a încheiat.