De 129 de ani, speranță pentru copiii bolnavi. Istoricul a ceea ce numim astăzi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România (1886), proiect al doctorului Iuliu Barasch, aprobat de Alexandru Dimitrie Ghica
De Redactia Observator la 06.07.2015, 15:39Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România (1886), proiect al doctorului Iuliu Barasch, aprobat de Alexandru Dimitrie Ghica
Spitalul din casă
În 1886, spitalul de copii fusese deschis, inițial, în casa doctorului Iuliu Barasch. Însă, după şase ani de activitate, acesta se muta într-o clădire nouă, construită în stil elveţian, în strada Diaconeselor.
Din 1873, doctorul Gheorghe Athanasovici prelua conducerea spitalului şi punea bazele învăţământului de pediatrie din ţara noastră. La conducerea spitalului s-a aflat şi primul pediatru specialist din ţara noastră, doctorul Constatin Nica.
Din 1886, Secţia chirurgicală a funcţionat în strada Grigore Alexandrescu
După 23 august 1944, clinica de pediatrie a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” s-a dezvoltat treptat, ajungând o importantă bază clinică pentru învăţământul pediatric şi asistenţa medicală a copiilor. După Revoluţie, s-au făcut îmbunătăţiri la secţia de chirurgie şi la cea de arsuri.
Activitatea medicilor şi a întregului personal al Spitalului Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” a fost închinată în permanenţă copilului bolnav, iar rezultatele eforturilor lor s-au concretizat prin reducerea constantă a mortalităţii infantile.