Un vârf de săgeată făcut dintr-un meteorit acum 3.000 de ani, descoperit lângă un lac din Elveția
Un vârful de săgeată care datează din epoca bronzului și care a fost făcut dintr-un meteorit acum 3.000 de ani, a fost descoperit de oamenii de știință lângă un lac din Elveția.
De Redactia Observator la 09.08.2023, 11:05Datând între anii 900 și 800 î.Hr., vârful de săgeată de 39 de milimetri a fost găsit în Mörigen, pe lacul Biel, Elveția, în timpul săpăturilor din secolul al XIX-lea, potrivit studiului condus de o echipă de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Berna. Artefactul vechi de aproape 3.000 de ani a fost creat cu fier dintr-un meteorit care a aterizat în Estonia. Acest lucru indică faptul că fierul meteoritic a fost comercializat în Europa până în anul 800 î.Hr. sau mai devreme, au spus cercetătorii, adăugând cât de neobișnuit este să găsești fier meteoritic folosit atât de timpuriu în istorie, potrivit CNN.
„Asemenea dovezi ale utilizării timpurii a fierului meteoritic sunt extrem de rare”, se arată într-un comunicat.
Vârful de săgeată datează din epoca bronzului
La acea vreme, oamenii nu începuseră încă să topească fierul din minereurile oxidice, dar s-a putut găsi ceva fier metalic în câmpurile de impact ale meteoriților, potrivit studiului. În timp ce obiecte realizate cu fier meteoritic au fost găsite în Turcia, Grecia, Siria, Irak, Liban, Egipt, Iran, Rusia și China, astfel de artefacte au fost descoperite anterior doar în două locuri din Europa centrală și de vest, ambele în Polonia.
- Resturile unei nave antice, scufundate cu un secol înainte de Hristos, descoperite la mică distanţă de ţărmul...
- Fosilele celui mai mare animal din istorie, descoperite în Peru. Creatura de aproape 20 de metri putea ajunge pană...
- Statuetă egipteană veche de 3.000 de ani, descoperită de un cuplu pe o plajă din Israel. Figurina o...
Acum, odată cu descoperirea vârfului de săgeată, cercetătorii l-au confirmat pe Mörigen ca al treilea. Experții au crezut anterior că fierul folosit în vârful săgeții provine de la meteoritul Twannberg, care a căzut pe Pământ la doar câțiva kilometri de locul unde acesta a fost găsit. Cu toate acestea, analiza fierului a arătat că nu este creat din materialul care privine de la meteorit căzut în Polonia, potrivit studiului.
Există doar trei meteoriți cunoscuți cu o compoziție chimică similară în Europa, dar cercetătorii spun că cea mai probabilă sursă a fost una din Kaalijarv, Estonia, deoarece meteoritul a lovit în jurul anului 1500 î.Hr. și „a produs multe fragmente mici”, potrivit studiului. Unele dintre aceste fragmente s-ar fi mutat ulterior spre sud-vest, în Elveția.
„Comerțul în Europa în timpul epocii bronzului este un fapt bine stabilit: chihlimbar din Marea Baltică (precum vârful săgeții, probabil), staniu din Cornwall, mărgele de sticlă din Egipt și Mesopotamia”, a transmis Beda Hofmann, șefa departamentului de științe ale Pământului de la Muzeul de Istorie Naturală din Berna, prin e-mail.