Vi se pare apetisant? Carnea de pui crescută ÎN LABORATOR ar putea ajunge în curând în farfuriile noastre (FOTO)
O companie din Statele Unite a anunţat că a reuşit, în premieră mondială, să crească carne de pui şi carne de raţă în laborator şi chiar să o gătească.
De Redactia Observator la 16.03.2017, 22:03O companie din Statele Unite a anunţat că a reuşit, în premieră mondială, să crească carne de pui şi carne de raţă în laborator şi chiar să o gătească.
După ce primul burger realizat din carnea crescută cu ajutorul celulelor stem a fost dezvăluit în Olanda, în 2013, antreprenorii americani au preluat iniţiativa. Compania Memphis Meats a anunţat că vrea să vândă primele chiftele de laborator până în 2021.
Carnea de laborator este produsă prin manipularea celulelor stem (care se pot transforma în orice fel de ţesut). Oficialii companiei susţin că au identificat celulele care dau gustul, textura şi aroma cărnii şi le-au "crescut într-un mediu steril şi nutritiv". "După 4-6 săptămâni, am recoltat carnea, am gătit-o şi ne-am bucurat de gustul ei", a precizat un reprezentant al firmei Memphis Meats.
În ciuda acestui proces, compania susţine că această carne nu poate fi considerată vegetariană sau vegană.
Pentru un astfel de produs, sacrificarea animalelor nu mai este necesară, ci doar recoltarea celulelor respective.
Oamenii de ştiinţă implicaţi în astfel de proceduri susţin că trecerea de la o dietă bazată pe carne din animale sacrificate la una bazată pe carne crescută în laborator ar avea beneficii majore în reducerea poluării. Fermele de animale ocupă suprafeţe considerabile de pământ, iar pentru menţinerea acestora este nevoie de cantităţi uriaşe de apă.
Ceea ce împiedică, momentan, comercializarea acestui tip de carne sunt costurile mari. Pentru realizarea primului burger din carne de laborator, o echipă de cercetători olandezi a cheltuit 300.000 de euro. Preţul include, însă, şi costurile de cercetare şi inovaţie.
Memphis Meats a produs carne de chiftele la preţul de 35.000 de dolari kilogramul. Firma susţine, însă, că preţurile vor deveni competitive, odată cu începrea producţiei în masă.
Cât vor fi de sigure alimentele
Cercetătorii spun că, cel puţin în cazul cărnii de laborator, produsele vor fi mai sănătoase decât cele din animale sacrificate, deoarece carnea va fi crescută în mediu steril. Bacteriile şi patogenii din carnea de animale de fermă sunt cele mai dese cauze ale îmbolnăvirilor provocate de animale. În plus, spun cercetătorii, în ferme animalele sunt îndopate cu antibiotice şi hormoni de creştere, proceduri care devin inutile în laborator.
Oamenii de ştiinţă spun că prin manipularea celulelor stem se poate regla şi nivelul grăsimii din carne. Aceasta ar putea fi crescută în aşa fel încât să conţină acizi graşi cu Omega 3 în locul grăsimii bogate în colesterol
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și