Vrei să renovezi vara asta? Ce să faci înainte să treci la treabă
Sezonul cald e momentul potrivit pentru a te ocupa de lucrări de amenajare și construcție acasă.
De Redactia Observator la 20.07.2017, 13:28Sezonul cald e momentul potrivit pentru a te ocupa de lucrări de amenajare și construcție acasă. Dar știm cu toții că orice renovare, cât de mică, se simte la buzunar și poate aduce cu sine situații și cheltuieli neprevăzute.
Și atunci, cum împaci dorințele cu partea financiară, ca să fii mulțumit la final? Cheia este documentarea temeinică înainte.
Iată de ce să ții cont, pentru ca proiectele tale să decurgă așa cum ți-ai imaginat:
1. Află care sunt materialele cele mai bune
Treci peste reclamele agresive și ceea ce pare la modă anul acesta.
Scopul tău este să alegi materiale trainice, ușor de folosit, care să se încadreze în posibilitățile tale și să treacă proba timpului. Apelează gratuit la consilierii din magazinele de construcții, ei sunt la curent cu noutățile din domeniu și primesc constant feedback de la clienții care testează produsele.
Dacă, de exemplu, te gândești să-ți refaci acoperișul dar te sperie prețul țiglei, un specialist îți va spune că tabla zincată cutată e o soluție optimă pentru ce ai tu nevoie.
Se montează mult mai ușor și mai repede (deci economisești bani la manoperă), are o durată mare de viață, rezistă foarte bine la intemperii și condiții extreme, o poți vopsi în ce culoare dorești și, cel mai important, este foarte accesibilă.
Făcând câteva calcule simple, vei vedea ce economii mari pot rezulta dintr-o cercetare mai atentă a opțiunilor.
2. Apelează la oamenii potriviți
Odată ce ai aflat necesarul de materiale, pentru lucrările de amploare ai nevoie desigur și de o echipă de meșteri buni. Poate că pare mai simplu să apelezi la cunoștințe care „se pricep”, dar la final ești mai câștigat dacă apelezi la o firmă specializată în construcții. De ce?
- firma de construcții lucrează întotdeauna cu contract (pe care îl vei citi cu atenție), astfel că termenii de lucru sunt trasați negru pe alb și nu la mica înțelegere;
- ai posibilitatea de a stabili un calendar clar de lucrări;
- programul agreat la început se respectă în termenii contractului;
- te poți proteja de munca de mântuială, solicitând o garanție a lucrărilor. Aceasta se încheie întotdeauna în scris și prevede despăgubiri în cazul în care termenul de predare este depășit, finisajele se deteriorează repede sau lucrarea nu a fost realizată conform planului.
Nu uita să stabilești clar graficul și modalitatea de plată. Cel mai sigur și avantajos pentru tine este să negociezi plata în tranșe, după încheierea fiecărei etape de lucru.
3. O mână de ajutor în plus
Poți economisi foarte mult, dacă ai timpul, răbdarea și priceperea necesare să te implici direct în proiectul de renovare.
Dar asta înseamnă să ai cunoștințe minime despre ceea ce urmează să faci. În timp ce în cazul lucrărilor mari (instalații electrice și sanitare, dărâmat, zidit etc.) e vital să-i lași pe profesioniști să se ocupe, tu ai putea să preiei sarcini mai mici. Văruitul, lipitul tapetului sau montatul parchetului sunt proiecte la îndemână.
Din fericire, poți „să furi meserie” din miile de resurse disponibile pe internet - articole, clipuri, tutoriale care îți explică pas cu pas cum să faci.
This Old House este unul dintre cele mai utile site-uri unde vei găsi idei și explicații clare.
4. Planifică și iar planifică
După ce ai bătut palma cu echipa de meșteri, ai aflat ce materiale ai nevoie și ce timp poți aloca pentru renovare, e timpul pentru buget.
Realizează o analiză cât mai realistă a costurilor și asigură-te că planurile coincid cu posibilitățile. Nu te baza pe împrumuturi de ultim moment.
Nu uita să adaugi măcar 15% și pentru cheltuieli neprevăzute, pentru că ele vor apărea întotdeauna de unde nu te aștepți. Uite, de exemplu, ce nu anticipezi la prima vedere:
- cheltuielile cu masa muncitorilor;
- suplimentările de materiale care rezultă din niște măsurători inițiale incorecte;
- posibilele avarii sau accidente;
- cheltuielile de debarasare a molozului sau a altor deșeuri;
- necesitatea de a rezolva anumite probleme ascunse (ex: constați că trebuie să refaci instalația electrică).
Spor la treabă!