Care sunt reperele financiare importante în viață și cum reducem diferența dintre ce ne dorim și ceea ce avem
Iancu Guda ne spune care sunt reperele financiare importante în viaţă, într-o nouă ediție IQ Financiar.
De Iancu Guda la 28.11.2024, 08:55Avuția noastră trebuie să fie egală cu venitul anual, înmulțit cu vârsta medie a adulților, care contribuie cu banii în familie, împărțit la 10. Este o formulă bună pe medie, în general.
Trebuie să fii conștient în fiecare an ce îți dorești de la viață și ce ai. Diferența dintre ce îți dorești și ce ai trebuie recuperată într-un ritm în care, tu îți confirmi ție în fiecare an că ești pe drumul cel bun.
Care este structura, care este metodologia:
Poți să ai VOSA (Vis/Obiectiv/Strategie/Acțiune) 1 pentru copil la majorat. VOSA 2 pentru liniște la bătrânețe, VOSA 3 pentru confort, casă.
Cât trebuie să economișești pentru fiecare obiectiv în parte, aceasta este suma obiectivelor tale financiare. Știind ceea ce vrei să obții, practic vei putea să își calculezi dacă faci suficiente venituri, îți controlezi suficient de bine cheltuielile și economisești suficient ca să îți atingi obiectivele.
În realitate, în medie, în România, suntem la o treime din ceea ce ar trebui să fim, adică avuția noastră reprezintă doar o treime din pragul de referință.
Cum facem ca să creștem această prosperitate, ca să reducem diferența dintre ce ne dorim și ceea ce avem? În niciun caz să ne scădem visurile sau obiectivele și să ne creștem economiile și inteligența investițiilor.
Așa că în viață, dacă tu îți calculezi la fiecare moment, la 20 de ani, la 30 de ani, la 40 de ani, la 50 de ani, la 60 de ani, tot ce își dorești să obții, iar diferența aceasta dintre ceea ce ai și ceea ce îți dorești, vei fi conștient de această diferență și ce trebuie să faci ca să o reduci.
Practic reperele de ați calcula procentele de realizare.