Antena LIVE

Curs valutar

Ce înseamnă reabilitarea judecătorească pentru Adrian Năstase. Fostul premier a depus o cerere la instanţă

Fostul premier Adrian Năstase a înaintat o cerere către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită reabilitarea judecătorească, astfel încât să înceteze interdicţiile după eliberarea condiţionată din august 2014.

De la 08.10.2021, 18:21
Adrian Năstase a depus o cerere pentru reabilitare judecătorească Hepta / Inquamphotos / Inquam Photos / George Calin

Fostul prim ministru Adrian Năstase anunţă că a depus, vineri, la instanţă, o cerere de reabilitare judecătorească. Solicitarea va fi judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea care a dispus condamnările de doi, respectiv patru ani de închisoare în cazul fostului premier.

"În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească", a scris Adrian Năstase, vineri, pe blogul său.

Adrian Năstase are două condamnări, una în dosarul cunoscut sub denumirea "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian". La ultima condamnare, magistrații i-au interzis dreptul de a alege și de a fi ales până în 2023.

Ce presupune reabilitarea judecătorească cerută de Adrian Năstase

Pe acelaşi subiect

Fostul premier nu a precizat care este instanţa de judecată pe rolul căreia a înregistrat solicitarea, însă, potrivit legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi cea care va judeca cererea în cazul fostului premier.

O cerere de reabilitare judecătorească poate fi depusă la instanţa care a dictat sentinţa de condamnare sau la o instanţă de acelaşi rang cu cea care a dispus condamnarea.

Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Potrivit articolului 166 din Codul penal, o persoană condamnată poate fi reabilitată, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene: 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii; d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

De asemenea, potrivit articolului 168 din Codul penal, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii: a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în articolul 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Pentru ce a fost condamnat Adrian Năstase

Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Adrian Năstase s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale la care urma să participe. 

A doua condamnare, de patru ani de detenţie, pe numele lui Adrian Năstase a fost dată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.  În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2002 - 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian" şi a fost eliberat în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite. 

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

adrian nastase reabilitare judecatoreasca iccj
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024