Antena LIVE

Curs valutar

Ce pedeapsă au primit românii care în 2022 au creat un laborator de cocaină în Munţii Apuseni. Alţi 3 străini au fost condamnaţi

Doi români, doi columbieni şi un israelian, care au creat, într-o cabană dintr-o zonă izolată a judeţului Bihor, primul laborator clandestin din România de extragere a cocainei au fost condamnaţi de Tribunalul Bihor la pedepse cu mai mulţi ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri şi constituire a unui grup infracţional organizat.

De la 09.01.2025, 16:48
WhatsApp
Ce pedeapsă au primit românii care în 2022 au creat un laborator de cocaină în Munţii Apuseni. Alţi 3 străini au fost condamnaţi arhivă

Tribunalul Bihor s-a pronunţat miercuri, toţi fiind condamnaţi la închisoare cu executare, sentinţa nefiind însă definitivă. Astfel, potrivit sentinţei, cetăţeanul israelian Simon Shimon Selouk a fost condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie, Mihai Strelciuc, care s-a căsătorit între timp şi acum poartă numele Pallares Araque, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, orădeanul Emilian Dorel Silaghi a primit 9 ani şi 8 luni, la fel şi cetăţeanul columbian Ospitia Orlando Marin. Daniel Salazar Ladino a primit o pedeapsă de 6 ani, 7 luni şi 10 zile, tot cu executare.

Cine sunt membrii grupării care au pus bazele laboratorului clandestin

Mihai (fost Strelciuc) Pallares Araque, Emilian Silaghi, Simon Selouk, Daniel Salazar Ladino şi Ospitia Orlando Marin au fost trimişi în judecată de DIICOT şi acuzaţi că, în iunie 2022, au constituit un grup ce avea ca scop extragerea şi purificarea cocainei care ar fi urmat să fie distribuită în România. Înţelegerea a fost făcută în urma mai multor întâlniri între cei cinci, dintre care unele au avut loc în Spania, susţin anchetatorii.

Bărbaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

Cum au fost prinşi

În anul 2022, în 10 iulie, poliţiştii de la Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii din cadrul DIICOT, au desfăşurat o acţiune amplă, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc. Potrivit comunicărilor oficiale de atunci, la începutul lunii iunie 2022, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat format din trei persoane (doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian), la care ulterior ar fi aderat alţi doi bărbaţi (cetăţeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizării operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirii/traficării ulterioare a acestora pe teritoriul României.

Acest grup şi-ar fi derulat activitatea infracţională fără întrerupere, din momentul constituirii lui şi până la data de 10 iulie 2022. Astfel, la data de 1 iulie 2022, cetăţenii columbieni, însoţiţi de cetăţenii români, ar fi introdus, pe teritoriul României, aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina ar fi fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către cetăţenii columbieni. Aceştia ar fi avut, pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În perioada 30 iunie - 6 iulie 2022, membrii grupului infracţional organizat ar fi efectuat demersuri, în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia ar fi închiriat o cabană în satul Zece Hotare (comuna Şuncuiuş), aflată în afara zonelor locuite, din judeţul Bihor.

Ce au descoperit poliţiştii

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, 4 dintre bărbaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea, pe cale chimică şi fiind astfel identificat, pe teritoriul României, primul laborator de extragere secundară a cocainei din istoria structurilor de combatere a criminalităţii organizate.

În urma percheziţiei domiciliare, au fost descoperite şi ridicate un calup presat de 1 kilogram care conţinea procaină, 148 de grame de cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare şi un amestec de cocaină şi cafea, cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie, constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea, sigilate. Valoarea de piaţă a cocainei descoperite a fost de aproximativ 200.000 de euro. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cocaina droguri trafic laborator bihor
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Centrala pe gaz din România care va deveni cea mai mare din Europa. E așteptată...
Fanatik.ro
Publicat 09.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Matematică de Cluj | Ce REST a primit un client, la o notă de 45.50 lei. A...
Gandul
Publicat 09.01.2025
Putin ar plănui anexarea Belarusului, pentru a-i face pe ruși să uite gustul...
Adevărul
Publicat 09.01.2025
Lino Golden și Delia nu se mai urmăresc în online. Cei doi au șters toate...
A1
Publicat 09.01.2025
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
CaTine
Publicat 09.01.2025
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce...
spynews.ro
Publicat 09.01.2025
"Noi am făcut o analiză a votanților lui Călin Georgescu". Ce a remarcat Remus...
GSP
Publicat 09.01.2025
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile...
Click.ro
Publicat 09.01.2025
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul
Useit
Publicat 09.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
Noua metodă a Meta de verificare, împrumutată de Mark Zuckerberg de la Twitter,...
libertatea.ro
Publicat 09.01.2025
Madonna a fost surprinsă în aeroportul din New York alături de iubitul ei,...
ZU
Publicat 09.01.2025
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Hello taste
Publicat 09.01.2025
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Deparinti
Publicat 09.01.2025
Povești de succes cu români care au plecat de la zero și au reușit...
ziare.com
Publicat 09.01.2025
Tuba Büyüküstün, Burak Özçivit și Afra Saraçoğlu vor participa la Joy...
Happy
Publicat 09.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala...
Medicool
Publicat 09.01.2025