Cum au fost "transferate" Sfinxul şi Babele din Prahova, în Dâmboviţa, după un proces care a durat 7 ani: "Probabil sunt interese"
Al cui este Sfinxul din Bucegi? Dar Babele cui aparțin? Iată o adevărată enigmă, la care a răspuns instanţa de judecată după 7 ani de procese. Prahova a pierdut în favoarea judeţului Dâmboviţa, iar victoria, dincolo de patriotismul local, ar putea însemna venituri serioase la buget, aduse de unul dintre cele mai puternice branduri turistice din România.
De Claudiu Loghin la 02.10.2022, 20:17În măreţia lor, celor două monumente ale naturii nu le pasă dacă aparţin unui judeţ sau altul. Babele și Sfinxul sunt, poate, cele mai cunoscute obiective montane turistice, din România. Suntem în platoul Bucegi, în dreapta noastră este județul Prahova, în stânga este județul Dâmbovița și, chiar și în condiții de vânt puternic, sunt mulți turiști care urcă să vadă aceste obiective. Doar că oamenii văd dincolo de frumuseţea unor obiective turistice unice. Decizia instanţei, prin care Babele şi Sfinxul trec din Judeţul Prahova în Dâmboviţa, a fost pronunțată miercuri, de Curtea de Apel Pitești, după şapte ani de procese.
"Probabil sunt interese. Vad că pe județul Dâmbovița au început mai multe construcții. Pe județul Prahovei nu se poate", a declarat Mircea Corbu, primar Bușteni. "De construcție nu ține, să știți, că nu își doresc cetățenii de a construi acolo. Ne aflăm într-o zonă de protecție, de arie protejată, deci nu s-au eliberat autorizațiiîn zona respectivă", a declarat Laurențiu Moraru, primar Moroeni. Până la decizia definitvă a instanţei, drumurile de acces către formaţiunile stâncoase situate la peste 2.200 de m altitudine se aflau pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, iar versantul abrupt era localizat în Prahova.
Prefectul de Prahova spune că, oricum, cele două monumente ale naturii rămân în domeniul public al oraşului Buşteni şi că decizia vizează doar delimitarea teritorială, nu şi dreptul de proprietate asupra Babelor şi Sfinxului.