Antena LIVE

Curs valutar

Dosarul 10 August: începe judecata pe fond. Curtea Militară de Apel a respins cotestaţiile foștilor şefi din Jandarmerie

Dosarul 10 August se întoarce la Tribunalul Militar, unde va începe judecata pe fond, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a respins contestaţiile depuse de foştii şefi din Jandarmerie. Este vorba despre Cazan Laurențiu Valentin, Cucoș Gheorghe Sebastian, Sindile Ionuț Cătălin şi Buzatu George. 

De la 10.10.2024, 14:58
WhatsApp
Dosarul 10 August: începe judecata pe fond. Curtea Militară de Apel a respins cotestaţiile foștilor şefi din Jandarmerie Hepta

Curtea Militară de Apel București a decis, definitiv, că procesul în Dosarul 10 August poate începe, respingând constestaţiile depus e foștii șefi din Jandarmerie.

Este vorba, printre alții, de Cazan Laurențiu Valentin, la data faptelor adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), de Cucoș Gheorghe Sebastian, la data faptelor inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de Sindile Ionuț Cătălin, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, dar și de alți ofițeri și subofițeri.

"În baza art. art. 4251 alin. 7 pct.1 lit. b din Codul de procedură penală respinge, ca nefondate, contesta?iile formulate de inculpaţii col. CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, col. (r) CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, col. (r) SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN și plt. adj. şef BUZATU GEORGE împotriva încheierii nr. 137/26.06.2024 pronunțată de Tribunalul Militar Bucureşti. Conform art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă pe contestatori la plata sumei de câte 400 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală, onorariile avocaţilor din oficiu desemnaţi pentru părțile civile/persoanele vătămate, în cuantum de 5472 lei (anexa 1), 5360 lei (anexa 2), 5472 lei (anexa 3) și 5248 lei (anexa 4), se suportă de către stat. Onorariile avocaților din oficiu desemnați pentru inculpații mr. Moldoveanu Luca Florin, plt. adj. (r) Belecciu Alin şi plt. adj. Bolat Cristian, în cuantum de câte 572 lei, rămân în sarcina statului. Onorariile parțiale ale avocaților din oficiu desemnați pentru inculpații col. Popescu Cătălin Răzvan, col. Cazan Laurenţiu Valentin, cpt. Mihai Marius Daniel, lt.col. Dumitru Adrian Costel și plt. maj. Bîrsan Marian Cristian, în cuantum de câte 300 lei, se suportă de către stat. Definitivă. Pronunţată azi, 10.10.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței", potrivit soluției postate pe portalul instanţelor de judecată.

Comunitatea Declic: Începe, în sfârşit, judecata pe fond

Reprezentanţii Comunităţii Declic apreciază că decizia magistraţilor deschide calea pentru a "fi judecaţi, în sfârşit, jandarmii acuzaţi că au ordonat lovirea şi gazarea a mii de protestatari paşnici".

"Le mulţumim membrilor Declic, care au contribuit pentru costurile cu avocaţii. Datorită lor, avocaţii Declic au putut fi prezenţi la fiecare termen şi au reuşit, astfel, să blocheze toate încercările de tergiversare venite din partea şefilor Jandarmeriei. Într-o vreme în care procesele stau cu anii blocate în camera preliminară, faptul că în Dosarul 10 august începe procesul pe fond, la un an de la trimiterea în judecată, este o mare victorie", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.

Comunitatea Declic s-a implicat în Dosarul 10 august, în ultimii 6 ani, pentru ca victimelor să le fie făcută dreptate. Membrii Declic au susţinut, prin achitarea onorariilor avocaţilor, victimele din dosar. "Ioan Crăciuneanu, victimă a violenţelor jandarmilor din 10 august 2018, a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei, în urma unui proces în care a fost reprezentat de sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, şi de avocatul Comunităţii Declic, Toni Decean. Membrii Declic au achitat costurile judiciare, atât pe parcursul anchetei, cât şi în instanţă, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului", a mai transmis Comunitatea Declic.

S-au folosit grenade de mână cu efect acustic şi cu efect iritant lacrimogen

În 10 august 2018, jandarmii au folosit, împotriva propriilor cetăţeni, grenade care au explodat şi au provocat răni deosebit de grave, conform expertizelor din dosar. 

Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit datelor din dosarul trimis la instanţă, citate de Comunitatea Declic, au fost folosite 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen. "O expertiză tehnică realizată de experţi din cadrul MApN arată că grenadele folosite aveau potenţial de a exploda şi de a provoca arsuri şi răni deosebit de grave din cauza forţei impactului, a schijelor şi a temperaturilor extrem de ridicate. Astfel, avocaţii au obţinut, la Curtea de Apel Bucureşti, redeschiderea cercetărilor. Ulterior, pe parcursul anchetei, au vizionat sute de ore de înregistrări şi au extras din ele imaginile în care se vede clar că jandarmii lovesc cetăţeni paşnici. Aceste imagini au devenit probe în dosar", a mai transmis Comunitatea.

Dosarul 10 August. Acuzațiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului, în 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din București, colonelul Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o. 

Procurorii arată că faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane.

"Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor", se arată în comunicatul transmis, anul trecut, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Concret, cercetările efectuate au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână. În ceea ce-l privește pe inculpatul col. Cazan Laurențiu Valentin, cercetările efectuate în cauză au stabilit că, la data de 11 august 2018, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit un raport de acțiune preliminar, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menționat că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei. "În privința celorlalți inculpați, din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare și restabilire a ordinii publice din Piața Victoriei, distinct de ordinul de intervenție în forță dat de către primii trei inculpați menționați anterior, au înlesnit utilizarea forţei fizice și mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 zile de îngrijiri medicale", transmite Parchetul.

Dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile

Acesta precizează că în dosar s-au dispus și soluții de clasare, două disjungeri față de doi inculpați, cu care s-au încheiat ulterior două acorduri de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, precum și alte disjungeri în vederea identificării unor jandarmi cu privire la care, din cercetările efectuate, au rezultat indicii referitoare la săvârșirea unor fapte de natură penală. Parchetul arată că, până în 1 august 2023, dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile în cauză. Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

10 august dosar jandarmerie proteste proces violente piata victoriei
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024