Antena LIVE

Curs valutar

Iohannis: România este un stat cu o justiţie funcţională. Nu este momentul să încetinim lupta anticorupţie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România s-a finalizat, fiind o mare reuşită pentru ţara noastră.

De la 15.09.2023, 14:27
WhatsApp
Klaus Iohannis la summitul NATO Profimedia Images

"Este oficial, este înscris: Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România s-a finalizat. Este comunicarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi în final am reuşit", a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea "Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european", organizată de Ministerul Justiţiei.

Klaus Iohannis vrea să înceapă luptă contra drogurilor

"Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupţie, este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România", a afirmat Iohannis.

Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Iohannis: Lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o preocupare constantă

"Lupta împotriva corupţiei trebuie, însă, să rămână o preocupare constantă. Combaterea corupţiei la nivel înalt are nevoie şi pe mai departe de eforturi constante şi de rezultate palpabile. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionism într-un termen optim şi cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a spus şeful statului la reuniunea "Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european", organizată de Ministerul Justiţiei.

El a subliniat că misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic.

"O justiţie independentă şi puternică ne asigură că generaţiile viitoare vor putea trăi într-o ţară în care legea este respectată, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt protejate în mod efectiv, iar fiecare cetăţean îşi poate valorifica potenţialul", a arătat Iohannis.

El a mai spus că, într-un context internaţional complicat, într-o perioadă marcată de crize suprapuse, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, în spiritul valorilor pe care s-a clădit Uniunea Europeană, precum respectarea drepturilor omului, a libertăţii, a democraţiei, a egalităţii, a statului de drept şi a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale.

Şeful statului a apreciat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate de a consolida acest important succes de etapă şi de a investi într-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin măsuri precum evaluarea şi actualizarea legislaţiei privind cadrul de integritate sau programe de formare în domeniul integrităţii.

"Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul în interiorul acestui sistem, asigurarea securităţii raporturilor juridice sunt doar câteva dintre subiectele care trebuie să rămână în atenţia tuturor decidenţilor chemaţi să identifice soluţii viabile. În acelaşi timp, creşterea eficienţei actului de justiţie, promovarea integrităţii în viaţa publică, lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi consolidarea capacităţii instituţiilor din sistemul judiciar nu se opresc prin ridicarea MCV", a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a menţionat că aceste obiective sunt parte integrantă din viaţa societăţii româneşti, iar la nivelul UE România se va înscrie în continuare în tabloul general european, alături de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept în Uniunea Europeană, consolidat, din 2022, cu recomandări specifice de ţară.

"Acest cadru, parte a instrumentarului european din sfera democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, asigură României, care a susţinut de la început introducerea mecanismului şi participă activ la acesta, coordonatele continuării colaborării cu Comisia Europeană şi ale schimbului de experienţă şi bune practici cu celelalte state membre", a adăugat Iohannis.

El a subliniat că a susţinut în mod constant şi necondiţionat reformele necesare pentru a ajunge la ridicarea MCV.

"Rămân la fel de hotărât să folosesc toate prerogativele constituţionale pentru protejarea valorilor europene", a mai spus Iohannis.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

klaus iohannis mcv
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024