10.000 de dolari, atât costă o felie de castravete murat lipită pe tavanul unui muzeu. Burgerul din care a fost scoasă costă doar 4 dolari
O operă de artă de 10.000 de dolari neozeelandezi, constând dintr-o singură felie de murătură smulsă dintr-un cheeseburger McDonald’s și aruncată pe tavanul unei galerii de artă din Auckland, reprezintă „un gest provocator”, realizat într-un mod deliberat, menit să pună la îndoială şi să strârnească dezbateri asupra valorii unei astfel de exponat, spune chiar artistul.
De Larisa Andreescu la 28.07.2022, 10:32Verdictul neozeelandezilor este împărțit între „geniu” și „imbecil”, după ce galeria Auckland a expus leguma fermentată pe tavan. Lucrarea, intitulată Pickle (murătură), aparține artistului australian Matthew Griffin din Sydney și este una dintre cele patru lucrări noi din Fine Arts, expoziția Sydney din Auckland fiind găzduită la Michael Lett Gallery.
Unii fani se bucură de lucrare, numind „genială” și „strălucitoare”; alții au numit-o în schimb „prostească, fără sens”.
„Pe mine m-au dat afară polițiștii din McDonald's când am făcut asta ca adolescent, iar acum se numește artă”, a scris un utilizator de Instagram, potrivit The Guardian.
Murătura aminteşte de faimoasa banană lipită pe peretele galeriei în timpul Art Basel din Miami, în 2019
Piesa amintește de infama lucrare de artă a artistului italian Maurizio Cattelan, intitulată Comedian – o banană în curs de coacere, lipită pe peretele galeriei în timpul Art Basel din Miami, în 2019, care s-a vândut cu 120.000 USD. A fost apoi smulsă de pe perete și mâncată de artistul din New York, David Datuna.
Părerile împărţite cu privire la opera expusă în galeria de artă face parte din bucuria lucrării, spune Ryan Moore, directorul de Arte Frumoase din Sydney, care îl reprezintă pe Griffin. „Un răspuns plin de umor nu este invalid – este în regulă, pentru că este amuzant”, a spus Moore.
Lucrarea lui Griffin îl atrage pe Moore pentru că, pe lângă utilizarea umorului ca dispozitiv, ţine cont de tradițiile artei contemporane și pune sub semnul întrebării „modul în care valoarea și sensul operei sunt generate între oameni”. Întrebarea inevitabilă dacă Pickle este „artă” nu îl deranjează pe Moore.
„În general, nu artiștii sunt cei care decid dacă ceva este artă, ei sunt cei care fac și fac lucruri. Indiferent dacă ceva este valoros și semnificativ ca operă de artă este modul în care noi, în mod colectiv, ca societate, alegem să îl folosim sau să vorbim despre el”, a adăugat el. „Oricât de mult arată ca o murătură ataşată de tavan – și nu există niciun artificiu acolo, exact asta este – există ceva în întâlnirea cu asta, ca o sculptură sau un gest sculptural.”
Murătura s-a lipit de tavan cu propriul sos şi nu a dat semne de degradare până acum – „dacă mergi la orice McDonald’s din întreaga lume, vei vedea lucruri lipite pe tavan”.
Cumpărătorul va primi instrucţiuni pentru a recrea lucrarea în propriul spaţiu
Co-directorul Galeriei Michael Lett, Andrew Thomas, a declarat că „Pickle” (murătura) a fost o includere importantă în expoziție, permițând celor care întâlnesc opera lui Griffin pentru prima dată să „gândească în linii mari la diferitele idei pe care le încapsulează”.
„Au fost multe zâmbete, urmate îndeaproape de câteva conversații interesante și antrenante”, a spus Thomas.
Lucrarea are un preț de 10.000 USD și îl va costa pe cumpărător încă 4,44 USD pentru un cheeseburger. Instituția sau colecționarul care o va deține va primi instrucțiuni despre cum să recreeze arta în propriul spațiu.
„Nu este vorba despre virtuozitatea artistului care stă acolo în galerie, aruncându-l în tavan – nu contează cum ajunge acolo, atâta timp cât cineva îl scoate din burger și îl aruncă pe tavan”, a spus Moore. „Gestul este atât de pur, atât de vesel... asta îl face atât de bun.”