Bebeluș născut cu două capete, trei mâini și două inimi. Mama din India credea că va avea gemeni
Un bebeluş i-a şocat atât pe doctori, cât şi pe mama sa, după ce a venit pe lume, în India. Copilul s-a născut cu două capete, trei mâini şi două inimi.
De Larisa Andreescu la 31.03.2022, 15:49Medicii spun că nu plănuiesc momentan o operaţie, după ce Shasheen Khan a născut un copil cu o afecțiune cunoscută sub numele de parapagus dicefalic - în care doi bebeluși sunt alăturați aceluiaşi trunchi.
Femeia din Ratlam, Madhya Pradesh, ştia că avea să aducă pe lume gemeni. Medicii îi dăduseră vestea plină de bucurie atunci când a mers la un consult de rutină. Afecțiunea, cunoscută sub numele de parapagus dicefalic - în care doi copii sunt uniți de un trunchi, a trecut nedetectată în timpul vizitelor la ginecolog, relatează Mirror.
Adesea bebeluşul se naşte fără viaţă, dar ca prin minune, copilul Shasheenei a venit pe lume sănătos, iar medicii nu plănuiesc pentru moment o operaţie. Cel mic a fost internat la un spital neonatal din oraşul Indore pentru a fi monitorizat în permanenţă de medici, în timp ce mama a rămas internată în spitalul din Ratlam, acolo unde a avut loc naşterea.
Din primele informaţii, medicii nu au confirmat dacă naşterea este tratată ca una de siamezi ( aceea în care sunt doi copii cu gândire proprie) ori dacă este vorba doar de unul singur. Rapoartele locale îl descriu ca pe un copil, dar afecțiunea este considerată o formă rară de înfrățire parțială.
- Descoperire macabră: Nou născut, găsit mort în toaleta unui McDonald's. Poliţiştii americani, pe urmele unei...
- O mamă a fost găsită moartă alături de bebeluşul nou-născut, într-o cameră de hotel din UK. Martorii,...
- Un pui de rinocer dintr-o specie rară, botezat cu numele Kiev, în onoarea capitalei ucrainene asediate
„Acest gen de cazuri sunt rare, iar starea bebelușilor rămâne incertă, mai ales în primele zile. Din acest motiv, i-am ținut sub observație. Nu am planificat nicio intervenție chirurgicală asupra pacientului”, a declarat unul dintre medicii care au asistat la naştere, dr. Lahoti.
Cadrele medicale le-au spus părinților că au gemeni după ce mama a mers la o primă ecografie. Nimeni nu a sesizat existenţa afecţiunii până la naştere.
Un caz similar a avut loc în 2018, în Siria
În 2018, un bebeluș născut cu două capete a supraviețuit unei operații de amputare a celui de-al doilea cap. Sana Hilel, din Alep, Siria, a născut al șaptelea copil, Abdullatif Shekrak, prin operația de cezariană, după ce a fost detectat cranium bifidum în uter. Confruntat cu moartea, bebelușul a fost transferat rapid la Spitalul de Dezvoltare Iskenderun, unde un specialist în chirurgie a creierului, nervilor și coloanei vertebrale a îndepărtat al doilea cap.
Dr. Mehmet Koparan, medicul care a efectuat operația, a spus că un caz atât de grav ar fi fost adesea fatal.
„În general, encefalocelul (cranium bifidum) este observat la unul din 5.000 de născuți vii”, a spus medicul. „Clasele trei și patru sunt mai puțin frecvente și adesea mortale. Acest caz este de clasa a treia”.