"Lipeşte-ţi o bandă pe gură". Provocarea TikTok, un real pericol pentru sănătate, spun medicii. Sute de influenceri promovează metoda
O nouă provocare pe TikTok pune în alertă medici din toată lumea. Influenceri şi vedete promovează lipirea gurii cu un plasture pentru un somn odihnitor, fără sforăituri. Doar că metoda este extrem de periculoasă şi poate duce la sufocare, avertizează specialiștii. Mai ales în cazul celor cu boli respiratorii.
De Redactia Observator la 15.09.2023, 21:23"Dacă ţi-aş spune că o simplă bucată de bandă îţi poate transforma complet felul în care dormi, respiri şi chiar trăieşti? Vorbim de banda pentru gură"
Sute de astfel de clipuri circulă pe internet, iar influenceri şi vedete din toată lumea îndeamnă la folosirea benzilor pentru a ține gura închisă în timpul somnului. Şi vedeta fotbalului internaţional, norvegianul Erling Haaland, a povestit într-un podcast ca are acest obicei.
"De ce Haaland îşi lipeşte gura înainte de somn? Erling Haaland a dezvăluit că doarme cu gura lipită şi crede că asta îi creşte performanţele. Lipirea gurii încurajează respiratul pe nas care este considerat mai sănătos şi mai bun pentru un somn liniştitor"
Complet fals şi extrem de periculos, avertizează medicii
Ioana Munteanu, somnolog: Tulburările de somn ascund alte cauze care ar trebui identificate în primul rând de către un medic. Dacă pacientul mai are şi alte probleme de natură ORL şi un sindrom de apnee în somn şi foloseşte o astfel de bandă adezivă, poate deceda sufocat.
Medicii recomandă testarea cu un aparat care măsoară calitatea somnului.
Ioana Munteanu, somnolog: Se fixează cu două clame pe pijama are nişte centuri care ne vor măsura mişcările toracelui şi abdomenului. Avem un pulsoximetru care se pune pe mână ca un ceas. O canulă de oxigen care se pune la nasul pacientului
Poligraful se poate lua acasă de la spitalele care tratează afecțiunile legate de somn.
"Aparatul montat se păstrează pe tot parcursul nopţii, iar dimineaţă datele stocate în acest dispozitiv sunt descărcate de medicul specialist", spune Andreea petrescu, reporter Observator.
Metodele simple care oferă soluții minune la probleme de sănătate sunt, în mare parte, păcăleli.
Radu Leca, psiholog: Ţine de spaţiul tău emoţional. Cu cât eşti mai slab emoţional şi cognitiv, cu atât ai senzaţia că aceste trenduri îţi oferă posibilitatea unui trai mai bun, este doar o iluzie prostească.
Tânăr: Nu ştiu de ce fac asta. Nu ştiu, chiar funcţionează?
Tânăr: E ciudat, nu mi-aş lipi gura, mi se pare ciudat, s-ar putea să fie doar un experiment, nu ştiu.
Studii recente arată că 16% din populaţia României suferă de insomnie cronică.