Antena LIVE

Curs valutar

Părinții unui elev cu ADHD din UK au dat școala în judecată pentru discriminare şi au câştigat. Băiatul primise peste 250 de sancțiuni

Un adolescent din Marea Britanie a primit scuze oficiale după ce un tribunal a stabilit că a fost discriminat de propria școală, care i-a aplicat peste 250 de sancțiuni în doi ani. Părinții băiatului, diagnosticat cu ADHD și dislexie, au dat instituția în judecată și au câștigat cazul.

De la 24.03.2025, 13:04
WhatsApp
Părinții unui elev cu ADHD din UK au dat școala în judecată pentru discriminare şi au câştigat. Băiatul primise peste 250 de sancțiuni Facebook

Kian Mills, un elev de 15 ani, a fost supus unui număr uriaș de pedepse de către St Joseph’s Catholic School din Marea Britanie, unde în doi ani a primit mai mult de 250 de sancțiuni, inclusiv detenții, excluderi și izolare, relatează Mirror. După o luptă lungă cu sistemul educațional, părinții săi, Aldon și Julie Mills, au primit în cele din urmă o hotărâre favorabilă din partea Tribunalul pentru învățământ din Țara Galilor, care a stabilit că școala nu i-a oferit sprijinul necesar lui Kian și l-a discriminat prin aplicarea politicii sale de comportament.

"L-am retras din școală în iunie, în clasa a noua, pentru că voiau să îl bage din nou în izolare și m-am gândit că destul e destul", a declarat Julie Mills, mama adolescentului. "Sistemul nu funcționează pentru multe, multe familii. La școală, Kian era atât de nefericit, încât începea să devină depresiv".

Diagnosticul de ADHD și lipsa de sprijin

Problemele au început când Kian a trecut la învățământul secundar. Părinții săi spun că băiatul a fost etichetat drept "obraznic" și "persecutat". În contextul restricțiilor stricte impuse după pandemia de COVID-19, elevii aveau trei lecții de câte 100 de minute, în aceeași clasă, într-o singură zi, ceea ce l-a afectat profund pe Kian, care la acea vreme avea ADHD nediagnosticat.

Julie, suspectând diagnosticul, a plătit 950 de lire sterline pentru o evaluare privată, iar diagnosticul a fost confirmat în anul următor, în clasa a opta. Ea spune că școala a fost informată, dar Kian tot nu a primit sprijinul necesar.

"Am început să pun la îndoială sancțiunile", a povestit Julie. "La o şedinţă cu părinții, a devenit clar că nu toți profesorii știau despre diagnosticul lui Kian, iar rezultatele lui școlare aveau de suferit".

O luptă lungă cu autoritățile

Părinții au contactat conducerea școlii, consiliul de administrație, autoritatea locală pentru educație și comisariatul pentru copii, dar spun că sprijinul nu a venit niciodată. Julie lucrează pentru NHS, iar soțul ei, Aldon, pentru serviciul de probațiune. Ambii au decis să își spună povestea pentru a ajuta alte familii cu copii cu ADHD sau nevoi educaționale speciale.

Kian a primit un Plan de Dezvoltare Individuală în iunie 2023, după ce Julie a discutat cazul cu fostul ministru al educației Jeremy Miles. Însă, spune ea, era prea târziu. Relația dintre copil și școală era deja deteriorată iremediabil.

Julie a dus apoi cazul în fața Tribunalul pentru învățământ din Țara Galilor, unde l-a reprezentat personal pe fiul ei. Școala a fost reprezentată de directorul listat drept Dr. John Felton, cunoscut și sub numele de Anthony Felton. Tribunalul a început în decembrie 2024 și s-a încheiat cu o hotărâre favorabilă lui Kian pe 9 ianuarie 2025.

Plângerea a fost depusă în baza Legii privind egalitatea de șanse din 2010, iar tribunalul a concluzionat că școala l-a discriminat pe Kian. "Școala St Joseph l-a discriminat pe Kian Mills prin faptul că nu a implementat măsuri rezonabile pentru a-l sprijini în școală și prin modul în care a aplicat politica de comportament", se arată în hotărârea finală.

Judecătorul Paul Allen a afirmat: "Abordarea școlii, conform căreia elevii trebuie să fie punctuali la ore, să fie prezenți, să nu se miște sau să distragă atenția și să producă toți aceeași cantitate de muncă, pune un copil cu dizabilități într-un dezavantaj clar, iar Kian a fost într-un dezavantaj substanțial în comparație cu elevii fără dizabilități".

Judecătorul a adăugat că "din probele prezentate, reiese că destrămarea educației în sistemul general ar fi putut fi prevenită complet", dar a recunoscut meritul conducerii școlii pentru "reflecție și reevaluarea politicilor sale".

Ce spune familia elevului

În ciuda scuzelor primite de la școală, Julie a spus că acestea și hotărârea tribunalului nu sunt suficiente pentru a o convinge să își trimită din nou fiul la școală. În prezent, Kian este educat acasă, în Port Talbot.

"Nu aveam unde să apelăm când lucrurile au luat-o razna. Educația la domiciliu nu este o alegere și o facem cu mare dificultate", a spus Julie. "Cu sprijinul potrivit, mi-aș dori ca el să fie la școală, cu prietenii lui – e trist că nu este cu prietenii și nu învață abilități sociale".

Şi ea a fost elevă la St Joseph’s și spune că și ceilalți trei copii ai săi au urmat cursurile fără probleme. Dar acum crede că sistemul educațional trebuie schimbat: "Lucrurile merg prost pentru copiii ca Kian și pot fi dați la o parte. Noi ne vom da toată silința (cu educația acasă), dar unii părinți nu știu ce să facă".

Aldon, tatăl lui Kian, a completat: "Chiar nu mi-am dorit să meargă la școală din cauza modului în care era tratat. Nimeni nu părea să asculte. Copiii care trec prin asta nu au o voce. Uneori, lucrurile pur și simplu continuă așa. Nu există o modalitate clară de a face o reclamație sau de a afla ce urmează dacă un copil are nevoi educaționale speciale. Kian a fost într-un loc întunecat și nu era el însuși".

"Nu se potrivea sistemului pentru că a fost persecutat. Și-a pierdut încrederea, dar acum începe să și-o recapete. Consiliile ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini școlile. Sunt prea defensive dacă le adresezi întrebări. Concluzia este că Kian a fost afectat. Vrem să atragem atenția pentru ca alți copii să nu treacă prin asta".

Kian, care iubește sportul, natura, bricolajul și gătitul, speră să devină bucătar. Spune că se simte mai bine acum, departe de mediul școlar.

"E mult mai bine să nu fiu la școală", a spus el. "Nimeni nu mă asculta. Era frustrant". Kian a adăugat: "Am vrut să întreb dacă putem face ceva în privința asta".

Un purtător de cuvânt al Neath Port Talbot Council a declarat pentru WalesOnline: "Consiliul nu poate comenta cazuri individuale și ar fi nepotrivit să ne pronunțăm asupra unor aspecte specifice".

Denisa Gheorghe
marea britanie scoala adhd elevi sanctiune educatie
Întrebarea zilei
Vă afectează trecerea la ora de vară?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025