Mihaela Călin şi amintirile legate de Crăciun: Colaci de la colindat şi cadouri sub brad!
Prezentatoarea Observator de la Antena 1 are multe amintiri de poveste legate de Crăciun: cu colaci primiți la colindat, cu fratele bunicii care îi răsfăța pe copii cu obiecte cioplite de el, cu masa îmbelșugată și cadouri găsite sub brad, la 6 dimineața
De Redactia Observator la 23.12.2014, 16:45Prezentatoarea Observator de la Antena 1 are multe amintiri de poveste legate de Crăciun: cu colaci primiți la colindat, cu fratele bunicii care îi răsfăța pe copii cu obiecte cioplite de el, cu masa îmbelșugată și cadouri găsite sub brad, la 6 dimineața
Acum, Mihaela Călin se pregătește de Crăciun și gătește prăjiturile cu care mama ei o răsfăța în copilărie. Iar bradul este întotdeauna împodobit într-una sau două culori, în fiecare an altele.
1. Practici vreun sport de iarnă? Dacă da, de când şi cât de bine te pricepi? Ai echipament special? Unde obişnuieşti să practici acest sport?
Nu practic sporturi de iarnă, nici măcar nu mă dau pe gheaţă.
2. Obişnuieşti să împodobeşti bradul în seara de Ajun său mult mai devreme? Ţii cont de anumite trenduri (în materie de culoare), ai vreun obiect de décor de suflet (poate un moş crăciun sau un glob din copilărie)? Confecţionezi obiecte de décor de Crăciun?
Nu întotdeauna împodobesc bradul în Ajun, dar nu îmi place să îl aranjez nici prea devreme. Anul acesta l-am împodobit pe 20 decembrie, pentru că am avut musafiri mici şi am vrut să împart bucuria cu ei. Anul acesta am un brad cu ornamente aurii. Brăduţul meu se schimbă în fiecare an, îmi place să fac tot felul de combinaţii. Niciodată însă nu combin mai mult de două culori. Nu am mai confecţionat de mult ornamentele de Crăciun, deşi în copilărie eram chiar pricepută. Învăţăm la şcoală să fac ghirlande şi să pictez globuri, apoi îl învăţăm acasă şi pe fratele meu şi împreună făceam nişte lucruşoare de care eram tare mândri de Crăciun.
3. Ce amintiri ai din copilărie legate de Crăciun?
Crăciunul este cu siguranţă un moment de petrecut în familie. Abia în ultimii ani s-a întâmplat să nu mai ajung acasă, la Turnu Severin, de Crăciun. Îmi amintesc de dimineţile de Crăciun în care ne trezeam la 6 ca să vedem ce cadouri am primit. Şi părinţii păreau surprinşi, se minunau că a venit Moş Crăciun pentru că nici ei nu l-au auzit. Apoi ne uităm împreună în pungi şi cutii şi ei veneau cu bucuria lor lângă a noastră. Ei nu primeau nimic, aşa că noi, copiii, imediat le dădeam daruri din darurile noastre: împărţeam dulciurile şi fructele cu mama şi cu tata. Apoi venea momentul inspecţiei prin vecini. Mergeam la Iulia, vecina de vizavi ca să îi arătăm ce am primit şi ca să vedem ce a primit şi ea. Cei mari mâncau apoi împreună şi noi cu ei. Îmi amintesc mirosul de ţuică fiartă din dimineţile de Crăciun, cu caltaboş şi murături pe masă. Pentru mine asta înseamnă copialarie. :)
4. Mai mergi cu colindul?
Nu mai merg la colindat, dar primesc colindători. Când eram copil mergeam la colindat când petreceam sărbătorile la bunici. Tata-mosu, fratele bunicii mele, ne aducea colinde din lemn cioplite de el şi decorate la foc. Şi plecăm apoi 4-5 verişori la colindat, la rude doar. Primeam colindeti, colaci cum se dau în Oltenia, mere şi prăjituri, deşi nu ne prea omorâm noi cu cântatul. :)
5. Găteşti de Sărbători? Ce? Care este felul de mâncare specific acestei perioade care îţi place cel mai mult?
Da, gătesc de Crăciun. Mai ales acum, în ultimii ani am aranjat masa eu pentru că nu am mai mers la mama. Nu fac totul singură: sarmalele mi le face mama sau o mătuşă, eu doar le fierb, iar cozonacul îl cumpăr. Fac eu salata boeuf, friptură şi prăjituri. Deşi am tot adunat reţete, de Crăciun fac tot prăjiturile copilăriei, cele pe care le face şi mama acasă. Nu e ceva complicat: fac rulada cu magiun de prune pe care îl primesc de acasă, deci prăjitura iese exact ca a mamei, fac o prăjitură tare bună cu foi LICĂ, o tăvălită cu miere de albine şi Aurora, o prăjitură cu cremă de ou, cam pretenţioasă. :)