Sărbătoare pentru fanii Harry Potter! Se împlinesc 20 de ani de când personajul a prins viaţă
În urmă cu exact 20 de ani, la 26 iunie 1997, scriitoarea britanică J.K. Rowling a publicat primul volum din seria Harry Potter după ce s-a confruntat cu circa zece refuzuri din partea editurilor, relatează AFP.
De Redactia Observator la 26.06.2017, 08:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În urmă cu exact 20 de ani, la 26 iunie 1997, scriitoarea britanică J.K. Rowling a publicat primul volum din seria Harry Potter după ce s-a confruntat cu circa zece refuzuri din partea editurilor, relatează AFP.
Intitulat 'Harry Potter şi Piatra Filosofală', volumul a fost urmat de alte şase romane, opt filme, o piesă de teatru şi a dus la crearea de parcuri tematice în SUA şi în Japonia, a unui traseu turistic în Scoţia, a unei expoziţii permanente la studiourile Warner Bros de la Londra şi la apariţia unei lungi suite de produse de marketing.
Născută la 31 iulie 1965 la Chipping Sodhury, în vestul Angliei, într-o familie modestă, Joanne Kathleen Rowling a studiat franceza la universitatea din Exeter.
Ea a plecat în Portugalia să predea limba engleză şi acolo a început să scrie aventurile lui Harry Potter.
J.K. Rowling s-a căsătorit în 1992 cu un portughez şi a născut o fiică, Jessica, apoi a divorţat în 1995 şi s-a instalat la Edinburgh, în Scoţia, unde a trăit din alocaţiile sociale. Ea a terminat saga şi a găsit un editor, Bloomsbury, în august 1996.
Desemnată cea mai bună scriitoare britanică în viaţă în 2006, ea are o avere de 650 de milioane de lire sterline (743 de milioane de euro), potrivit topului persoanelor celor mai bogate din Marea Britanie publicat de Sunday Times în mai 2017.
Născută în mintea autoarei în 1990, cu prilejul unei călătorii cu trenul între Manchester şi Londra, saga relatează aventurile unui tânăr vrăjitor pe nume Harry Potter şi a prietenilor săi Ron Weasley şi Hermione Granger, la Şcoala de magie, farmece şi vrăjitorii de la Hogwarts, condusă de Albus Dumbledore. Intriga principală a seriei este lupta între Harry Potter şi Lord Voldemort (Cap-de-mort în ediţia din România), un practicant al magiei negre în căutarea imortalităţii care i-a asasinat pe părinţii băiatului atunci când el era încă un bebeluş.
Şapte volume au fost publicate între 1997 şi 2007, fiecare derulându-se în timpul unui an şcolar. Povestea începe în vara lui 1991, când Harry Potter, care nu a împlinit încă 11 ani, a fost invitat să se alăture Şcolii de magie de la Hogwarts.
Cele şapte cărţi au fost ecranizate în opt filme, ultimul volum, 'Harry Potter şi Talismanele Morţii', fiind împărţit în două lungmetraje realizate de David Yates. Primele două filme pentru marele ecran au fost regizate de Chris Columbus, al treilea de mexicanul Alfonso Cuaron, al patrulea de Mike Newell şi ultimele patru de David Yates.
În 'Harry Potter şi Copilul Blestemat', o piesă de teatru în două părţi jucată la Londra din iulie 2016, Harry Potter este adult şi tată a tei copii. Personajul se luptă cu un trecut care refuză să-l lase în pace, iar moştenirea familiei se dovedeşte destul de grea pentru fiul său cel mai tânăr, 'copilul blestemat', Albus Severus Potter.
În total, cele şapte volume ale seriei, traduse în 79 de limbi în 200 de ţări, s-au vândut în peste 450 de milioane de exemplare în întreaga lume, din care 28 de milioane în Franţa, de la lansarea seriei în 1997, susţine editura britanică Bloomsbury.
Primul volum a fost tipărit într-un tiraj de 1.000 de exemplare - devenite comori pentru colecţionari - şi i-a adus lui J.K. Rowling un contract de 1.500 de lire sterline (1.700 de euro).
Potrivit datelor postate pe site-ul statisticbrain.com în septembrie 2016, filmele au adus în întreaga lume 7,2 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), cărţile 7,7 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro) şi jucăriile derivate 7,3 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro).
Studiourile Harry Potter de la Leavesden, în nordul Londrei, permit descoperirea universului filmelor într-o expoziţie permanentă. Deschisă din 2012, expoziţia are 6.000 de vizitatori pe zi. De asemenea, există parcuri tematice create de studiourile Universal la Orlando, în Florida, la Hollywood, California, şi la Osaka, în Japonia.
La rândul său VisitScotland, biroul de turism scoţian, a înfiinţat un circuit '100% Harry Potter' cu ghid de patru zile, de la Edinburgh până în Highlands, trecând pe la viaductul de la Glenfinnan.
Sursa: Agerpres