ACUZAȚII GRAVE la adresa primarului Gabriela Firea: "Holdingul Municipal este o mită. Media SALARIILOR celor 5391 de angajați este de 5000 lei"
Cristian Bușoi, președinte PNL București, face acuzații grave la adresa primarului Capitalei, susținând că Holdingul Municipal este o mită a administrației PSD.
De Redactia Observator la 19.10.2017, 14:47Cristian Bușoi, președinte PNL București, face acuzații grave la adresa primarului Capitalei, susținând că Holdingul Municipal este o mită a administrației PSD.
Într-o scrisoare deschisă, Cristian Bușoi susține că cele 22 de firme care fac parte din Holdingul Municipal "Bucureşti - Capitală europeană”, creat de Primăria Capitalei, "vor superconsolida PSD în Capitală și că ”este nevoie de o acțiune comună a organizațiilor societății civile, alături de PNL, pentru a împiedica PSD să ocupe și să folosească după bunul plac administrația pe care o conduce”.
”În atenția organizațiilor societății civile:
- Institutul pentru Politici Publice
- Funky Citizens
- Active Watch
- Centrul de resurse pentru participare publică
- Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR
- EFOR - Expert Forum
- România Curată
- Organizații non-guvernamentale implicate în problemele Bucureștiului;
Este nevoie de o acțiune comună a organizațiilor societății civile, alături de PNL, pentru a împiedica PSD să ocupe și să folosească după bunul plac administrația pe care o conduce. Este un moment în care societatea civilă trebuie să asume o poziționare obiectivă, clară față de administrația PSD și față de PNL.
Lipsa de suport a societății civile pentru critica obiectivă a administrației PSD duce la consolidarea PSD. Aceasta este realitatea în condițiile în care Opoziția anti-PSD este divizată și haotică, iar blocul susținătorilor PSD se consolidează în fiecare zi.
Fără îndoială PNL a făcut și greșeli în politica Capitalei și a plătit electoral, însă răul pe care îl face administrația PSD-Firea are efect pe termen lung asupra funcționării administrației și dezvoltării Bucureștiului.
Obiectivul celor 22 de firme create de primarul Firea este să răsplătească clientela PSD din București-Voluntari și să super-consolideze baza electorală a PSD în Capitală. Înființarea celor 22 de firme este o mită administrativ-birocratică ce trece sub radarul Justiției și care cu greu va fi blocată doar pe cale administrativă, fără presiune publică.
Cei 5391 de angajați sunt plătiți cu o medie salarială de 5000 lei, mult peste media câștigului din București - în jur de 3000 de lei, fidelizându-se astfel un segment electoral dependent de salariul dat de administrația PSD. Un păienjeniș de membri PSD și oameni de casă ai administrației Voluntari conduce cele 22 de companii, dna Firea fiind inventatoarea unui transplant real de personal din Primăria Voluntari, în Primăria Capitalei.
Chemăm organizațiile societății civile să sprijine demersul consilierilor PNL care au solicitat primarului General, Gabriela Firea, să răspundă la următoarele 9 întrebări:
- 1. Unde au fost publicate anunțurile de angajare pentru cele 22 de companii;
- 2. Organigrama firmelor: organigrama țintă la 31.12 si organigrama ținta la 30.06.2018;
- 3. Planul de Afaceri al celor 22 de companii;
- 4. Execuția bugetară la 1 octombrie 2017;
- 5. Stat de funcții nenominal la 1 octombrie 2017;
- 6. Strategia de contractare;
- 7. Planul de achiziții publice 2017;
- 8. Planul de achiziții sectoriale;
- 9. Hotărârile AGA/ AGEA emise până la 1 octombrie 2017”, se arată în scrisoarea semnată de Cristian Bușoi, președinte PNL București.
Ce reprezintă Holdingul Municipal "Bucureşti - Capitală europeană”
În data de 28 septembrie, municipalitatea a anunțat că vrea să majoreze capitalul social cu până la 400 de milioane de lei pentru societăţile proprii, care fac parte din Holdingul Municipal "Bucureşti - Capitală europeană”, precum şi să acorde împrumuturi pentru acestea în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de lei.
Potrivit proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi de joi a CGMB, împrumuturile trebuie rambursate integral în termen de un an, iar în cazul nerespectării termenului stabilit vor fi aplicate majorări de întârziere. În expunerile de motive se precizează că banii sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor de personal, pentru materiale şi dotarea sediilor.
Societăţile comerciale nou înfiinţate de primărie sunt Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că Holdingul Municipal "Bucureşti Capitală Europeană” a fost înfiinţat tocmai pentru a se schimba fundamental modul în care s-a lucrat până acum în administraţia publică locală, iar rezultatul va fi o accelerare a procedurilor şi o simplificare a birocraţiei.
Ea mai spune că acuzaţiile referitoare la capitalizarea acestor societăţi sunt nefondate şi au la bază interese strict politice şi precizează că salariile directorilor firmelor din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 şi 14.000 de lei.
"Toate aceste societăţi trebuie să devină funcţionale înainte de a începe să presteze servicii sau să execute lucrări, şi de aceea acuzaţiile referitoare la capitalizarea acestora sunt nefondate şi au la bază interese strict politice. Salarizarea la nivelul întregului Holding Municipal se face în conformitate cu Art. 37 din OUG 109/2011, în funcţie de domeniul de activitate şi în marjele comunicate de Institutul Naţional de Statistică la nivel naţional. Pentru exemplificare, salariile directorilor societăţilor din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 şi 14.000 lei, în timp ce în Primăria Capitalei salariile persoanelor cu funcţii de conducere sunt cuprinse între 11.000 lei (director general adjunct, director executiv sau director instituţie subordonată) şi 11.800 lei (director general, arhitect şef)", susţine Firea într-un comunicat de presă transmis miercuri, .
Ea mai susţine organigramele societăţilor "sunt maximale şi vor fi ocupate etapizat, în funcţie de obiectul de activitate, de data la care va demara activitatea si de volumul de lucrari, comenzi".
"În ce priveşte afirmaţii de genul "au fost alocaţi 400 de milioane de lei pentru majorări de capital şi împrumuturi acordate noilor societăţi, bani care se vor duce pe salarii, maşini şi chirii pentru sedii”, aceasta este o abordare tendenţioasă, simplistă şi inexactă. În realitate, din această sumă, 300 milioane lei reprezintă doar majorarea de capital social de la Compania Municipală Energetica, bani care nu se pot duce pe salarii sau cheltuieli curente, ci vor fi folosiţi exclusiv pentru investiţii în sistemul de termoficare al Capitalei. De asemenea, sume importante vor fi acordate pentru investiţii către Managementul Traficului (11 milioane lei), Străzi, Poduri şi Pasaje (20 milioane lei), Parcuri şi Grădini (20 milioane lei)", mai susţine Firea.