Aderarea României la Schengen: Eugen Tomac cere sesizarea CJUE cu privire la veto-ul Austriei şi Olandei. "Un proces nu suspendă negocierile"
Europarlamentarul Eugen Tomac i-a transmis premierului Nicolae Ciucă, printr-o scrisoare deschisă, să demareze procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene "privind nelegalitatea dreptului de veto" exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, prin care României şi Bulgariei le-a fost refuzată aderarea la Schengen.
De Redactia Observator la 28.01.2023, 11:24Eugen Tomac cere sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene în urma declarațiilor comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziția țărilor lor față de extinderea spațiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație europeană; a declarațiilor făcute de reprezentanții Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spațiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE.
Totodată, europarlamentarul PMP menţionează "eșecul Consiliului informal al JAI din 26 ianuarie 2023, acolo unde România nu a obținut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect" şi "veto-ul nejustificat al Austriei și Țărilor de Jos față de extinderea Spațiului Schengen, în ciuda Comunicării Comisiei din 16 noiembrie 2022".
Tomac: Să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen
"În numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022", a scris Eugen Tomac, sâmbătă, pe pagina de Facebook.
- EXCLUSIV. Reportaj Observator din locul găsit "vinovat" de Austria pentru a ne bloca aderarea la Schengen
- Franţa şi Olanda "aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la Schengen cât de curând posibil". Declaraţia...
- Soarta României în Schengen, pusă la cale de Austria şi Olanda: "Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de...
Acesta a precizat că votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene. Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2); Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE); Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE); Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE) și Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);
"Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE", a mai precizat Tomac. Acesta consideră o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică.