Aleșii locali ar putea rămâne fără drept de semnătură, dacă nu li se prelungesc mandatele până la alegeri
În două săptămâni, România devine neguvernată la nivel local. Din 21 iunie, primarii rămân fără drept de semnătură şi fără Consiliu Local. Practic, întreaga administraţie ar putea intra în blocaj pentru prima dată în 30 de ani. Din cauza pandemiei, alegerile locale au fost amânate, iar ordonanţa prin care Guvernul a prelungit mandatele edililor a fost declarată neconstituţională.
De Redactia Observator la 05.06.2020, 18:08- Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc în prima jumătate a anului, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.
- Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie.
Ion Popescu, primar comuna Drăguţeşti: Se alege praful de tot. O să vedeţi că nu o să mai putem semna. O să ne vină hârtii şi eu, unul, nu semnez! Tâmpiţi să fim ăia care semnează. Semnăm, suntem în afara legii!
Din 21 iunie, primăria va fi... inutilă, fapt ce îi îngrijorează pe primarii care sunt complet derutaţi. Nimeni nu i-a anunţat ce se va întâmpla peste nici trei săptămâni.
Ion Popescu, primar comuna Drăguţeşti: Nu o să mai avem dreptul să semnăm, nu o să mai avem dreptul să facem şedinţe de Consiliu Local.
Ion Stamatoiu, primar comuna Scoarţa: Mă gândeam şi aseară, singur acasă, ce facem? Văd că nu vin cu lămuriri şi cred că au de gând să destabilizeze toată ţara. Efectiv nu ştiu ce să le spun şi la salariaţi. Omul, la ţară, vine şi te întreabă: Domnule primar, ce faceţi? Ce să-i spun? Nu ştim!
Toată încurcătura a început după ce Curtea Constituţională a decis că ordonanţa dată de Guvern care prevede prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională. O misiune care aparţine Parlamentului şi se face doar prin lege.
Toni Greblă, judecător CCR: Aproape toată activitatea autorităţilor locale ar fi paralizată, începând cu finanţările, inclusiv plăţile de salarii, deoarece neavând ordonator principal de credite nu are nimeni această competenţă legală.
De asemenea, şcolile rămân fără finanţare, iar ajutoarele sociale nu mai pot fi acordate. Primarii marilor oraşe sunt mai optimişti decât cei din mediul rural.
Decebal Făgădău, Primarul oraşului Constanţa: Sper ca Parlamentul să adopte printr-o procedură de urgenţă o lege organică. Altfel, în cazul municipiului Constanţa, autoritatea deliberativă cât şi cea executivă locală, cu alte cuvinte, consiliul local şi primarul, au atribuţiile în aer.
Emil Boc, Primarul oraşului Cluj-Napoca: Eu sunt convins că va fi adoptată o lege în Parlament în acest sens.
Nicolae Robu, Primarul oraşului Timişoara: Cred că Parlamentul va înţelege că trebuie să adopte o lege în procedură de urgenţă.
Ceea ce Parlamentul chiar intenţionează să facă.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Fac un apel către toate forţele politice, în cursul săptămânii viitoare să ne reunim la Parlament să putem promova împeună o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor.
La fel de rapid, trebuie promulgată de preşedintele Iohannis. Legea va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.