Aurescu: Scutul antirachetă, un proiect care crește profilul României în NATO
Scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă un proiect care crește profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și întărește parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii
De Redactia Observator la 18.12.2015, 18:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă un proiect care crește profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și întărește parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii
Fostul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a arătat că sistemul de la Deveselu a fost poate cel mai important proiect al său după procesul de la Haga cu Ucraina și cel mai important proiect în domeniul afacerilor de securitate.
"Acordul pe care l-am negociat și care a fost semnat în 2011 este de fapt primul document juridic care consacră parteneriatul strategic cu Statele Unite, în scris, într-o formulă foarte expresivă: "mai extins și mai profund". Asta înseamnă că este un proiect care are potențialul de a extinde parteneriatul strategic cu Statele Unite și în alte domenii decât cel de securitate sau politico-militar", a adăugat Aurescu.
Potrivit fostului șef al diplomației, acordul cu Statele Unite referitor la scut arată că Washingtonul se angajează în mod ferm în securitatea României, ceea ce reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră.
"Este în același timp un proiect care crește profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice pentru că securitatea NATO și a aliaților depinde de aplicarea articolului 5, apărarea colectivă, iar apărarea antirachetă, începând cu summitul de la Lisabona, din 2010, face parte din nucleul atașat articolului 5. Progresul acestui proiect româno-american care va fi integrat în sistemul NATO antirachetă înseamnă de fapt o întărire a acestei componente importante a apărării colective", a mai spus Bogdan Aurescu.
Fostul ministru a subliniat și "semnificația simbolică" pe care o are amplasarea scutului antirachetă în România punctând că acest lucru presupune o prezență permanentă militară americană pe teritoriul țării care, la rândul său, "înseamnă de fapt că România nu se va mai întoarce într-o altă sferă de influență".
"Din punctul meu de vedere, ca negociator al acestui acord cred că nu există satisfacție mai mare decât să vezi că acordul pe care l-ai negociat, care la un moment dat a fost o literă pe hârtie, devine o realitate palpabilă care întărește securitatea națională spre beneficiul cetățenilor români", a concluzionat Aurescu.
Scutul de la Deveselu aduce o creștere semnificativă a capacității de apărare antirachetă și a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică și centrală a teritoriului european al NATO în raport cu amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune venite din afara spațiului euro-atlantic, se arată în declarația comună România-SUA privind dobândirea capabilității tehnice a facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore, prezentată vineri în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe.