Băsescu cere demisia ministrului de Externe: "Titus Corlăţean a dezinformat"
Preşedintele Traian Băsescu cere demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care îl acuză că a dezinformat în legătură cu suplimentarea secţiilor de vot din diaspora
De Redactia Observator la 08.11.2014, 19:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Preşedintele Traian Băsescu cere demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care îl acuză că a dezinformat în legătură cu suplimentarea secţiilor de vot din diaspora
"Președintele României, domnul Traian Băsescu, a luat notă de poziţia Biroului Electoral Central (BEC) cu privire la posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să mărească numărul secţiilor de votare din străinătate, astfel încât să permită tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota.
În acelaşi timp, domnul preşedinte Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial.
În condiţiile în care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituțional al cetățenilor români din străinătate de a vota, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia.
De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota", anunţă un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
BEC a invocat Legea 370/2014 şi a precizat că, în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".