Băsescu, despre infecțiile din spitale: "Domnilor miniștri ai Sănătății, nu vă faceți că nu știați din 2008"
Fostul președinte Traian Băsescu susține că a atras atenția responsabililor din Sănătate încă din 2008.
De Redactia Observator la 03.12.2015, 16:06Fostul președinte Traian Băsescu susține că a atras atenția responsabililor din Sănătate încă din 2008, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice, asupra pericolelor la care sunt supuși pacienții din spitalele românești prin intervenția necorespunzătoare la nivelul unităților medicale în cazul apariției unor infecții nosocomiale.
"Domnilor miniștri ai Sănătății: nu vă faceți că nu știați din 2008. Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice din România — 2008: 'Asistența medicală spitalicească din România nu se bazează pe ghiduri sau protocoale, iar furnizarea serviciilor și rezultatele obținute nu sunt evaluate și monitorizate corespunzător, activitatea spitalelor nefiind decât sporadic supusă auditului și evaluării clinice. În aceste condiții, infecțiile nosocomiale revin periodic, cu consecințe ce merg până la decesul pacienților și, în special, al celor mai sensibili — nou-născuții și vârstnicii. O altă metodă de îmbunătățire a calității larg utilizată pe plan internațional — acreditarea spitalelor — nu este pusă în practică în ciuda prevederilor legale atât din 2006, dar și din 1999' ", a scris Traian Băsescu, joi, pe Facebook.
Trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arși din Capitală au murit din cauza infecțiilor, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea.
"Am avut 26 de bolnavi internați în spital, din care au decedat șase, iar care au decedat aproape sigur din cauza infecțiilor sunt trei bolnavi", a afirmat medicul.
El a spus că pacienți au decedat și în străinătate și a menționat că mulți dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arși au plecat cu culturi sterile.
"Mulți bolnavi care au plecat de aici au plecat cu culturi sterile de la noi. E drept că după aceea unele dintre culturi, înainte de a pleca, s-au pozitivat. La patru zile arăta că acolo există un grad de contaminare, dar există diferențe între contaminare și infecție. Ceea ce le-a ieșit lor poate să arate că este contaminare, nu neapărat infecție", a explicat Adrian Stănculea.
Potrivit acestuia, la Spitalul de Arși există un grad de infecție spitalicească în limite "acceptabile".
Sursa: agerpres.ro