Băsescu LOVEŞTE din nou: "Sunt prea trecut prin politică pentru a mă mai hazarda… să MINT"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, în cadrul matinalului unui post de radio din Cluj Napoca, despre ordonanța de urgență 13, despre cum şi ce anume a greşit Guvernul Grindeanu, despre proteste, dar şi despre bugetul pe anul 2017. ”Sunt prea trecut prin poltică pentru a mă mai hazarda să mint”, a mărturisit Băsescu.
De Redactia Observator la 08.02.2017, 11:39Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, în cadrul matinalului unui post de radio din Cluj Napoca, despre ordonanța de urgență 13, despre cum şi ce anume a greşit Guvernul Grindeanu, despre proteste, dar şi despre bugetul pe anul 2017. ”Sunt prea trecut prin poltică pentru a mă mai hazarda să mint”, a mărturisit Băsescu.
"Marele adevăr este că suntem în faţa unui buget nerealist, efect al legilor în baza cărora a fost făcut. Avem creşteri de cheltuieli foarte mari şi reduceri de taxe mari. Ceea ce pare a fi un nonsens economic.
Bugetul minte. Nu putem avea un deficit de 2,96. După socotelile mele, deficitul poate ajunge la 5,3 la sută, ceea ce înseamnă cam 44 miliarde.
Nu prea avem ce face. Foarte probabil, vor face o rectificare în vară, în care vor anula investiţii. Problema este că aceşti bani vor fi împrumutaţi din sistemul bancar românesc. Asta înseamnă că băncile au ca principal client Guvernul. Deci nu vor finanţa economia", a declarat Traian Băsescu.
...despre ordonanța de urgență 13 a Guvernului Grindeanu
"Eu aș putea să dau apă la moară pe acest subiect, însă sunt prea trecut prin politică pentru a mă mai hazarda… să mint.
În realitate, chiar Hotărârea 405/2016 a Curții Constituționale, hotărâre prin care s-a cerut modificarea art.297 din Codul Penal, care vizeaă abuzul în serviciu și se vorbește de nevoia unei limitări. Adică, de la ce daună e infracțiune?
De la un leu, de la doi?", a afirmat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a spus că guvernul Grindeanu a avut temei juridic și constituțional pentru modificarea unor articole din Codul Penal și de Procedură Penală și acel temei constă în existența a 55 de hotărâri ale Curții Constituționale, emise în 2014, 2015 și 2016, care trebuiau respectate în maxim 45 de zile și pe care le-au nesocotit toate guvernele și Parlamentele. Acestui temei i se mai adaugă și cel constituit de Directiva 343 a Uniunii Europene, care impune României să modifice alte 10 articole din C.P. și de Procedură Penală până la 1 aprilie 2018.
El a criticat însă Executivul pentru că nu a explicat oamenilor motivele modificării acestui articol și nu a argumentat temeinic valoarea plafonului.
"Ce a greşit în mod fundamental Guvernul a fost că a dorit să reglementeze aceste lucruri prin OUG şi nu printr-o lege în Parlament. Nu au abordat sistematic toate modificările, ci numai ce i-au interesat", a mai spus Băsescu.