Bogdan Aurescu: "Sunt indignat de hărţuirea continuă a opoziţiei din Belarus"
Ministrul român de Externe a condamnat marţi, într-un mesaj publicat pe Twitter, continua politică de hărţuire şi arestare a opoziţiei din Belarus.
De Ana Obretin la 08.09.2020, 18:32- Mesajul ministrului vine după ce autorităţile din Belarus au reţinut o lideră a opoziţiei.
- Bogdan Aurescu a avut o conferinţă de presă la MAE cu omologul ucrainean
"Sunt indignat de continua politică de hărţuire şi arestare a membrilor opoziţiei din Belarus. Este nevoie de deplina respectare a drepturilor fundamentale, de a pune capăt acestui tip de acţiuni de intimidare şi de a iniţia dialogul politic", a scris Bogdan Aurescu.
Ce s-a întâmplat în Belarus
Mesajul acestuia vine la o zi după ce o figură marcantă a opoziţiei din Belarus, Maria Kolesnikova, a fost arestată în centrul oraşului Minsk, împreună cu alţi doi opozanţi. Autorităţile au vrut să îi expulzeze pe cei trei în Ucraina, însă Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru a nu-i fi permisă trecerea graniţei în ţara vecină. După mai multe informaţii contradictorii, marţi dimineaţă, vameşii din Belarus au anunţat că opozanta a fost reţinută.
Potrivit unui consiliu de coordonare format de opoziţie după alegerile prezidenţiale din Belarus, care i-au adus o nouă victorie lui Aleksandr Lukashenko, Maria Kolesnikova a fost răpită de pe stradă de oameni mascaţi şi băgată cu forţa într-o maşină. Anton Gerachtchenko, viceministrul ucrainean de Interne, a scris pe Facebook că femeia a reuşit să evite "o expulzare forţată din ţara de origine". Maria Kolesnikova este una dintre ultimele personalităţi ale opoziţiei care se mai află în Belarus.
Întâlnire româno-ucraineană la MAE
Pe de altă parte, mesajul ministrului Bogdan Aurescu a fost publicat la puţin timp după o conferinţă de presă comună la care a participat acesta şi omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.
În timpul conferinţei, Bogdan Aurescu a anunţat că s-a decis crearea unui grup de lucru pe probleme de energie, la care vor participa reprezentanţi din ministerele celor două ţări, dar şi ai unor companii private. De asemenea, au fost purtate discuţii privind drepturile minorităţilor române din Ucraina, pe marginea unui protocol de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei. Aurescu a declarat că se doreşte obţinerea "maximului posibil" pentru exercitarea drepturilor lingvistice ale minorităţii române din Ucraina.
Discuţii despre noua lege a educaţiei în Ucraina
Dmytro Kuleba a declarat că învăţământul în limba ucraineană în şcolile româneşti va fi impus din 2023, când va putea fi implementată noua lege a educaţiei. Acesta a amintit că, în momentul adoptării acestei legi, Comisia de la Veneţia a elaborat o serie de observaţii de care Ucraina a ţinut cont şi pe care le-a pus în practică. Ministrul a dat asigurări că legea va fi implementată cu respectarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor. Kuleba a mai spus că nu are informaţii despre şcoli româneşti de pe teritoriul Ucrainei care ar fi fost închise.
Aceasta este prima vizită a unui ministru de Externe din Ucraina din 2017.
Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, organizată de Ministerul Afacerilor Externe la Bucureşti, de luni până miercuri. Tema ediției din acest an este "Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române", fiind o manifestare care are loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferință.