Legea Bugetului 2025. Au început dezbaterile în comisii, miercuri urmează în plen, joi votul final
Marți au început dezbaterile în comisiile parlamentare asupra Legii bugetului de stat și Legii asigurărilor sociale pentru 2025, cu participarea ministrului Finanțelor, Tanczos Barna. Majoritatea bugetelor ministerelor și instituțiilor publice au fost avizate favorabil de comisiile de specialitate, cu unele amendamente admise și multe respinse. Dezbaterile în plen sunt programate pentru miercuri, iar votul final va avea loc joi.
De Redactia Observator la 04.02.2025, 15:56Zi lungă în Parlament. Proiectul de buget pentru 2025 se dezbate chiar la această oră în comisiile de specialitate. Acolo, fiecare ministru a venit rând pe rând pentru aprobarea bugetului. Dezbaterile generale sunt urmate de analiza amendamentelor și discuții cu ordonatorii de credite. Miercuri, proiectele vor fi dezbătute în plenul Parlamentului, iar votul final este programat pentru joi.
Bugetele Avocatului Poporului, CNSAS şi Consiliului Legislativ, aprobate în Comisiile de buget-finanţe
Bugetele pentru Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Consiliul Legislativ și Avocatul Poporului au fost aprobate marți de comisiile parlamentare pentru buget, finanțe și bănci.
Consiliul Legislativ: 15,38 milioane lei credite bugetare (-0,11%), cu 14,3 milioane lei pentru cheltuieli de personal (+1,38%). Avocatul Poporului: 25,9 milioane lei credite de angajament (+2,4%) și credite bugetare (+2,9%). Reprezentanții instituției au semnalat că fondurile pentru bunuri, servicii și persoane cu handicap neîncadrate ajung doar pentru primele nouă luni, așteptând o suplimentare la rectificarea bugetară. Tot în 2025 sunt planificate achiziții de echipamente IT. CNSAS: 28,8 milioane lei credite de angajament (+0,67%) și credite bugetare (+2,68%). Reprezentanții instituțiilor au precizat că bugetele aprobate permit desfășurarea activității în condiții optime, dar în unele cazuri sunt necesare suplimentări ulterioare.
- EXCLUSIV: Impozitarea progresivă și creșterea cotelor reduse de TVA - recomandările FMI pentru a nu ajunge în...
- Protest AUR la începutul sesiunii parlamentare. George Simion: "Ne poziţionăm clar contra acestui buget"
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
- Parlamentul, convocat în prima sesiune ordinară din acest an. Legea bugetului, primul proiect important care...
- Tanczos Barna răspunde criticilor legate de bugetul de stat: "România nu are probleme de incapacitate de plată"
Bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului, aprobat în Comisiile de buget-finanţe
Bugetul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru 2025 a fost aprobat marți de comisiile parlamentare pentru buget, finanțe și bănci, cu 23 de voturi "pentru" și 20 "împotrivă". Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, a anunțat că bugetul instituției este de 22,25 milioane de lei, în creștere cu 29% față de anul anterior.
El a subliniat că, deși majorarea este binevenită, fondurile rămân insuficiente pentru a face față provocărilor din domeniul reglementării și supravegherii online. Totuși, CNA a reușit să urgenteze accesarea unui proiect european de 20 de milioane de euro, care va contribui la eficientizarea activității instituției.
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale - aprobat; 17 milioane, alocate pentru zboruri externe
Bugetul Administrației Prezidențiale pentru 2025 a fost aprobat marți de comisiile parlamentare de buget-finanțe, fără amendamente. Consilierul prezidențial George Vladimir Duhan a declarat că bugetul este suficient pentru desfășurarea activităților instituției, iar eventuale ajustări ar putea fi făcute la rectificarea bugetară.
În dezbateri, parlamentarii USR au criticat creșterea cu 20% a creditelor de angajament și au cerut detalii despre cheltuielile pentru deplasările externe. Duhan a explicat că pentru 2025 fondurile alocate deplasărilor sunt de 17,2 milioane de lei, în scădere față de 28,4 milioane de lei în 2024.
Investițiile pentru 2025 includ extinderea unui corp de clădire, modernizarea infrastructurii, reparații la fațade, refacerea pergolelor și lucrări la acoperișul Palatului Cotroceni. Bugetul total al Administrației Prezidențiale este de 122,4 milioane de lei în credite de angajament (+19,23% față de 2024) și 102,7 milioane de lei în credite bugetare (-10%).
Bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sport - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Bugetul Agenției Naționale pentru Sport (ANS) pe 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare de specialitate, cu 12 voturi "pentru" și 8 "împotrivă". Președintele ANS, Bogdan Matei, a anunțat că proiectul de buget a fost aprobat cu patru amendamente propuse de USR, care includ: suplimentarea cu 9 milioane de lei pentru tichetele de sportiv, alocarea a 60 de milioane de lei pentru întreținerea și dezvoltarea Complexului Sportiv Național "Lascăr Pană" din Baia Mare și 900.000 de lei pentru cursuri obligatorii de înot pentru elevi.
Bugetul total al ANS pentru 2025 este de 571 milioane de lei, din care: 66,4 milioane de lei sunt alocate Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR); 177,4 milioane de lei sunt distribuite federațiilor naționale pentru administrare sportivă, sport de masă, întreținerea bazelor materiale și sport național (inclusiv oină); 141,7 milioane de lei sunt destinate activităților sportive ale federațiilor. În total, 69 de federații sportive vor beneficia de finanțare în 2025.
Bugetul Curţii de Conturi a României, avizat de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament
Bugetul Curții de Conturi a României pentru 2025 a fost avizat marți de comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, cu 24 de voturi "pentru" și 20 "împotrivă". Vicepreședintele instituției, Lucian Heiuș, a declarat că bugetul este necesar pentru acoperirea cheltuielilor de personal, având în vedere modificările recente ale grilei salariale și recrutarea a 136 de noi angajați.
De asemenea, sunt prevăzute cheltuieli pentru construcția unui nou sediu, proiect blocat de doi ani din cauza lipsei autorizației de construcție din partea Primăriei Capitalei. Fonduri sunt alocate și pentru reparații capitale la cele 42 de Camere de Conturi din teritoriu. Bugetul total al Curții de Conturi pentru 2025 este de 576,1 milioane de lei, în creștere cu 38,7% față de anul anterior, din care 402,5 milioane de lei sunt destinate cheltuielilor de personal și 36 de milioane de lei pentru bunuri și servicii.
Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, avizate favorabil de Comisiile de buget, finanţe, bănci
Bugetele Senatului și Camerei Deputaților pentru 2025 au primit aviz favorabil marți din partea Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci. Bugetul Senatului, aprobat cu 24 de voturi "pentru" și 20 "împotrivă", este de 277,9 milioane de lei, în scădere cu 28,39% față de 2024. Fondurile sunt alocate în limitele stabilite de Ministerul Finanțelor, iar investițiile vor fi limitate la reabilitarea fațadelor clădirii.
Bugetul Camerei Deputaților a fost aprobat cu un amendament, cu 25 de voturi "pentru" și 20 "împotrivă", având un total de 562,9 milioane de lei în credite de angajament și 551 milioane de lei în credite bugetare. Cheltuielile de personal sunt de 374,7 milioane de lei, iar cele pentru bunuri și servicii de 78,8 milioane de lei. Amendamentul prevede reducerea cheltuielilor de personal în urma reorganizării interne și creșterea fondurilor pentru investiții, necesare finalizării unor lucrări multianuale.
Aviz favorabil pentru bugetul AEP de la comisiile de specialitate
Bugetul Autorității Electorale Permanente (AEP) pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de Comisiile reunite de administrație ale Parlamentului, în ciuda a 16 voturi "împotrivă". Bugetul urmează să fie aprobat de Comisiile reunite de buget-finanțe și de plenul reunit al Parlamentului.
Pentru 2025, AEP are alocate credite de angajament și credite bugetare de 589 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 65% față de anul anterior, reducerea fiind justificată de numărul mai mic de evenimente electorale comparativ cu 2024. Bugetul este destinat organizării alegerilor prezidențiale, incluzând fonduri pentru aproximativ 65.000 de persoane implicate în procesul electoral și 20.000 de secții de votare la nivel național.
Aviz favorabil pentru bugetul MAE de la comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare de specialitate, cu 36 de voturi pentru și 26 împotrivă. Toate amendamentele propuse au fost respinse. Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a anunțat că MAE va primi 1,458 miliarde de lei, o reducere de 4,45% față de anul anterior. Fondurile pentru funcționarea aparatului central și a misiunilor diplomatice scad cu 5%, iar contribuțiile la organizațiile internaționale sunt diminuate cu 22,7%. De asemenea, bugetul pentru investiții este redus cu 39%, iar cheltuielile salariale sunt mai mici cu 1,5% față de 2024.
Aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Transporturilor, cu un amendament
Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru 2025, în valoare de 43,27 miliarde de lei (+20% față de 2024), a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare, cu 23 de voturi pentru și 14 împotrivă. Din cele 65 de amendamente depuse, doar unul al PSD a fost aprobat. Ministrul Sorin Grindeanu a declarat că bugetul va finanța investiții majore în infrastructură, mentenanță și achiziția de trenuri, estimând că în 2025 vor fi dați în trafic circa 250 km de autostradă. Votul final este programat pentru joi.
Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA
Bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru 2025, în valoare de 1,216 miliarde de lei, a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare, cu 18 voturi pentru și 14 împotrivă. Toate amendamentele au fost respinse. Bugetul este diminuat cu aproape 15% față de 2024, ceea ce, potrivit președintelui ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, va afecta sănătatea animalelor, siguranța publică și exporturile către mai multe țări. Instituția estimează că va putea realiza doar 38% din acțiunile sanitar-veterinare prevăzute în programul strategic.
Bugetul STS - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, marţi, proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). S-au înregistrat 27 voturi - "pentru" şi 17 - "împotrivă". Guvernul propune pentru bugetul STS credite de angajament de 2.277.150.000 de lei (plus 73,75%) şi bugetare de 2.415.280.000 lei (plus 50,54%).
Bugetul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, avizat favorabil de comisiile economice
Bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pentru 2025, în valoare de 32,14 milioane de lei, a fost aprobat marți de comisiile parlamentare de specialitate, cu 16 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere. AAAS va continua valorificarea pachetelor de acțiuni și monitorizarea societăților cu capital majoritar de stat, având atribuții legate de privatizare, administrarea participațiilor statului și monitorizarea ajutoarelor de stat. Dezbaterile în plen sunt programate miercuri, iar votul final va avea loc joi.
Bugetul SPP - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Comisiile reunite de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil cu amendamente, marţi, proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP). S-au înregistrat 25 voturi - "pentru" şi 16 - "împotrivă".
Proiectul Guvernului propune credite de angajament 404.860.000 de lei, în creştere cu 4,41 % şi 443.293.000 de lei credite bugetare, în creştere cu 15,11 %
Aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Agriculturii
Bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare de specialitate, cu 27 de voturi pentru și 16 împotrivă, respingând toate cele 9 amendamente depuse. Bugetul total este de 37,2 miliarde lei (+5,5% la credite de angajament) și 25,03 miliarde lei (-8,4% la credite bugetare). Ministrul Florin Barbu a subliniat investițiile în zootehnie, industria alimentară și irigații, cu 67% din fonduri provenind din surse europene. Dezbaterile în plen continuă miercuri, iar votul final este programat pentru joi.
Bugetul Ministerului Mediului, aviz favorabil
Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au aprobat proiectul de buget al Ministerului Muncii pentru 2025, cu 29 de voturi pentru și 23 împotrivă, respingând toate amendamentele propuse de USR și AUR. Bugetul ministerului crește cu 17% față de 2024, datorită fondurilor europene și PNRR. Dezbaterile în plenul Parlamentului sunt programate miercuri, iar votul final va avea loc joi.
Aviz favorabil pentru bugetul asigurărilor sociale de stat
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul de buget al asigurărilor sociale pentru 2025, cu 22 de voturi pentru și 15 împotrivă, respingând trei amendamente. Dezbaterile continuă miercuri în plenul Parlamentului, iar votul final este programat pentru joi.
Aviz favorabil bugetelor instituțiilor din justiție, printre care și Ministerul Justiției
Comisiile juridice și cele pentru constituționalitate ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetele instituțiilor din justiție, inclusiv Ministerul Justiției. Toate amendamentele, cu excepția unuia de tehnică legislativă pentru Ministerul Public, au fost respinse. Dezbaterile continuă la Comisiile de buget-finanțe. Reprezentanții instituțiilor nu au intervenit în discuții.
Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetul AGERPRES
Bugetul Agenției Naționale de Presă AGERPRES pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile reunite de cultură, cu 13 voturi pentru, 5 împotrivă și o abținere. Guvernul propune un buget de 32,52 milioane lei (+4,95%), din care 29,17 milioane lei provin de la bugetul de stat. Cheltuielile curente cresc cu 3,28%, iar cheltuielile de capital cu 84,28%. Veniturile proprii estimate sunt de 3,35 milioane lei (+30,25%).
Bugetul MApN - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile reunite de apărare, cu 24 de voturi pentru și 9 împotrivă. Guvernul propune 108,98 miliarde lei (+19,61%) la credite de angajament și 42,75 miliarde lei (+10,18%) la credite bugetare.
Bugetul MAI - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile reunite de apărare, cu 26 de voturi pentru, 14 împotrivă și o abținere. Bugetul propus de Guvern este de 34,03 miliarde lei (+2,68%) la credite bugetare și 35,18 miliarde lei (+1,63%) la credite de angajament. Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat necesitatea unei execuții bugetare riguroase și a prioritizării cheltuielilor pentru o funcționare optimă a MAI.
Aviz favorabil în Comisiile de cultură pentru bugetul ICR
Bugetul Institutului Cultural Român pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, cu 13 voturi pentru, 5 împotrivă și o abținere. Guvernul propune un buget de 38,55 milioane lei, în ușoară scădere față de anul trecut (-1,03% la credite de angajament și -0,48% la credite bugetare).
Bugetele CNA, SRR şi SRTV - aviz favorabil în Comisiile de cultură
Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil marți bugetele pentru Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV). Bugetul CNA este de 22,26 milioane lei (+29,52%), SRR are un buget de 446 milioane lei (+3,08%), iar SRTV primește 474 milioane lei (+0,18%). Voturile au fost majoritar favorabile, cu unele abțineri și opoziție.
Aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Muncii
Bugetul Ministerului Muncii pentru 2025 a fost aprobat marți de comisiile parlamentare de specialitate, cu 29 de voturi pentru și 23 împotrivă, respingând toate cele nouă amendamente depuse de USR și AUR. Bugetul crește cu 17% față de 2024, inclusiv o majorare de 1,2 miliarde lei pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Prioritățile includ servicii integrate în comunități rurale și sprijin pentru persoanele vulnerabile. Dezbaterile în plen sunt programate miercuri, iar votul final va avea loc joi.
Bugetul Primăriei Capitalei, aviz favorabil
Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2025 a primit aviz favorabil marți din partea comisiilor de administrație, în prezența primarului Nicușor Dan, cu toate amendamentele aprobate. Decizia finală aparține însă comisiilor reunite de buget-finanțe. Nicușor Dan a subliniat dezechilibrul în alocarea fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, avertizând că există riscul ca Bucureștiul să nu mai aibă bani pentru investiții din cauza subvențiilor și altor cheltuieli obligatorii. El a menționat că va continua discuțiile cu liderii coaliției pentru o posibilă modificare a alocării bugetare.
Bugetul Ministerului Energiei a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Energiei pentru 2025, în valoare de 15,27 miliarde de lei, a fost aprobat marți în comisiile parlamentare de specialitate, cu unele amendamente admise. Votul a fost majoritar favorabil, cu 23 de voturi împotrivă și o abținere. Obiectivele strategice includ creșterea securității energetice, modernizarea sistemului energetic, decarbonizarea și sprijinirea producției din surse regenerabile. Dezbaterile continuă miercuri în plen, iar votul final este programat pentru joi.
Bugetul Ministerului Culturii - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Culturii pentru 2025 a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare de cultură, cu 14 voturi pentru și 7 împotrivă. Proiectul prevede credite bugetare de 2,49 miliarde lei (+37,29%) și credite de angajament de 1,4 miliarde lei (-1,16%).
Aviz favorabil în Comisiile de învăţământ pentru bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării
Bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru 2025, estimat la aproximativ 60 de miliarde de lei, a fost avizat favorabil marți de comisiile parlamentare de învățământ, cu 28 de voturi pentru și 20 împotrivă. Toate cele 40 de amendamente depuse au fost respinse. Ministrul Daniel David a subliniat că bugetul, deși afectat de criza economică, include o creștere de peste 9% față de anul trecut, axată pe investiții și proiecte PNRR pentru construcția și dotarea școlilor, precum și prevenirea abandonului școlar.
Aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Dezvoltării în comisiile de specialitate
Bugetul Ministerului Dezvoltării pentru 2025 a fost avizat favorabil marți, în unanimitate, de comisiile de administrație ale Parlamentului, cu amendamente. Creditele de angajament sunt de 35,14 miliarde lei (+8,87%), iar creditele bugetare de 21,6 miliarde lei (-12,15%). Ministrul Cseke Attila a subliniat două priorități: plata datoriilor de 5,8 miliarde lei până în martie și investițiile în creșe și consolidarea clădirilor cu risc seismic. Programul „Anghel Saligny” are un buget inițial de 10 miliarde lei, iar fondurile pentru consolidarea clădirilor sunt de 800 milioane lei.
Bugetul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, aviz favorabil
Bugetul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului pentru 2025, în valoare de 5,856 miliarde de lei, a fost aprobat marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 57 de voturi pentru și 35 împotrivă. Proiectul a fost avizat favorabil cu unele amendamente. Dezbaterile parlamentare continuă miercuri în plen, iar votul final este programat pentru joi.
Bugetul Consiliului Concurenţei, avizat favorabil
Bugetul Consiliului Concurenței pentru 2025, în valoare de 106 milioane de lei, a fost aprobat marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 31 de voturi pentru și 22 împotrivă. Proiectul a fost avizat favorabil în forma propusă de Guvern. Dezbaterile parlamentare asupra legii bugetului continuă miercuri în plen, iar votul final este programat pentru joi.