Calculele politice de după despărţirea dintre PSD şi ALDE şi ruperea alianţei de guvernare
Cutremur pe scena politică! Coaliţia de guvernare nu mai există după ce ALDE a decis să iasă din Executiv şi să facă alianţă cu partidul lui Victor Ponta. Nu a fost o decizie uşoară, a anunţat în urmă cu puţin timp Călin Popescu Tăriceanu! Slaba guvernare, este principalul argument oferit de ALDE.
De Redactia Observator la 26.08.2019, 20:24Cutremur pe scena politică! Coaliţia de guvernare nu mai există după ce ALDE a decis să iasă din Executiv şi să facă alianţă cu partidul lui Victor Ponta. Nu a fost o decizie uşoară, a anunţat în urmă cu puţin timp Călin Popescu Tăriceanu! Slaba guvernare, este principalul argument oferit de ALDE. "Ne despărţim civilizat", spune Tăriceanu, care renunţă la candidatura pentru Cotroceni. ALDE şi Pro România îşi dau mâna pentru a-l susţine pe actorul Mircea Diaconu la prezidenţiale, în timp ce guvernarea este aruncată în aer. Chiar în aceste momente, PSD caută soluţii. O moţiune de cenzură ar putea fi votată chiar de foştii aliaţi.
Într-o şedinţă de urgenţă a Comitetului Executiv, PSD stabileşte strategia de supravieţuire la guvernare. În timp ce partenerii de la ALDE pregătesc ieşirea din Executiv. Dimineaţă, într-o ultimă încercare de a menţine alianţa, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut din nou premierului modificări la programul de guvernare.
Chiar dacă au ieşit cu zâmbetul pe buze, după aproape o oră de discuţii, cei doi nu au ajuns la niciun rezultat. Apoi, într-o şedinţă cu întreaga conducere a formaţiunii, ALDE a supus la vot dacă îşi retrage mâine cei patru miniştri pe care îi are la Mediu, Energie, Externe şi Relaţia cu Parlamentul. Potrivit unor surse, Tăriceanu va renunţa la funcţia de preşedinte al Senatului.
În aceeaşi şedinţă, ALDE a discutat şi posibilitatea de a merge mai departe alături de Pro România. Alianţa nou formată devine astfel a treia putere în Parlament. Există deja şi câteva puncte pe care liderii celor două partide ar fi picat de acord. Primul dintre ele: Susţinerea fostului europarlamentar independent Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale. Acesta şi-a anunţat ieri candidatura.
Victor Ponta, preşedinte Pro România: E un candidat altfel. Sunt mulţi oameni care spun nu votăm Iohannis, Barna sau Dăncilă. Le oferim o alternativă
Ieşirea ALDE de la guvernare are implicaţii majore. Conform Constituției, schimbarea compoziției politice a guvernului presupune obținerea unui nou vot de încredere în fața Parlamentului, și efectiv constituirea unui nou Cabinet. Rămâne de văzut cum se va reconfigura Parlamentul pentru că, singuri, social-democraţii nu au majoritate.
În acest moment, PSD se poate baza pe 207 voturi, dar pentru o majoritate are nevoie de 233. Potrivit unor surse politice, social-democraţii ar vrea să înceapă negocierile cu UDMR.
În tabăra Opoziţiei, se fac deja planuri. Liberalii au cerut o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, respingerea proiectului amnistiei şi graţierii şi modificarea Ordonanţei 114. În plus, liberalii se gândesc cum să dărâme Guvernul, iar surse politice susţin că ALDE ar vota o moţiune de cenzură.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: Oricând vom avea capacitatea de a obţine o majoritate parlamentară care să voteze demiterea acestui Guvern, PNL va face acest lucru şi demarăm, practic, negocierile pentru moţiunea de cenzură
Până la discuţii despre un nou Guvern, actualul cabinet aşteptă un răspuns de la Klaus Iohannis pentru cinci noi numiri: Mihai Fifor la Interne, Şerban Valeca la Educaţie, Dana Gârbovan a demisionat deja din magistratură pentru portofoliul de la Justiţie, iar Iulian Iancu şi Ana Birchall se pregătesc pentru posturile de vicepremier.