Ciolacu: Nu a cerut nimeni demisia comisarului european pe Agricultură. Ce a solicitat de fapt ministrul Barbu la Bruxelles pentru fermierii români
Premierul Marcel Ciolacu spune că nu a cerut nimeni demisia comisarului european pentru Agricultură după ce Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat, luni, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că va cere demisia lui Janusz Wojciechowski, marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri. Azi Barbu şi-a nuanţat discursul spunând că va cere la Bruxelles derogări de la standardele UE agricole și de mediu.
De Redactia Observator la 23.01.2024, 15:40Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a cerut explicit demisia comisarului european pentru agricultură, ci a dorit să transmită că, în cazul în care solicitările fermierilor români nu sunt soluţionate, atunci trebuie să demisioneze cu toţii, în frunte cu comisarul european. Premierul a făcut precizarea, marţi, la plecarea de la sediul MAI, unde a purtat discuţii cu ministrul de resort şi reprezentanţi ai sindicatelor poliţiştilor, relatează Agerpres.
"Nu a cerut, nu a cerut nimeni. Am vorbit şi cu doamna Luminiţa Odobescu. Am transmis foarte clar. Domnul ministru a spus foarte clar. Dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toţii demisia, în frunte cu comisarul european. Acum, pentru câteva luni, nu e un capăt de ţară să cerem demisia cuiva. Ştiu că am avut şi noi un comisar pe agricultură, dar, întrebaţi-l, eu nu-mi aduc aminte de nimic notabil ce s-a întâmplat în acea perioadă. Poate îl întrebaţi", a declarat Marcel Ciolacu.
Barbu spune că cere la Bruxelles derogări de la standardele UE agricole și de mediu
Ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a reafirmat că în reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), ce are loc marţi, la Bruxelles, va solicita din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei), explicând că ''atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români - vorbim aici de directive şi regulamentele Uniunii Europene - cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul european''.
- A plecat și singurul tractor care mai "protesta" în Piaţa Constituţiei. Transportator: "Suntem sufocaţi de...
- Afacerea de 5 milioane de euro, cu stuful din Deltă, legată de familia lui Paul Stănescu. Ministrul Agriculturii...
- Nouă solicitare a fermierilor. Vor ca ministerul Agriculturii să dea negocierile live pe internet
Ministrul Agriculturii a spus luni că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură în Consiliul de Miniştri
Barbu a anunţat, luni, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri. ''Din discuţiile pe care le-am purtat cu fermierii, atât care sunt în stradă, în zona Afumaţi, cât şi fermierii din formele asociative, am avut o întâlnire ieri cu fermierii din zona Cluj şi Mureş. Mesajul este foarte clar: trebuie să luăm derogări de la GAEC 7 şi GAEC 8. Vorbim de GAEC 7 privind rotaţia de culturi, pentru că în România există ferme integrate vegetal cu zootehnie şi nu pot face lucrul acesta. GAEC 8 înseamnă 4% pârloagă teren în România. Spun acest lucru pentru că România la nivel naţional poate demonstra că are 10% pârloagă. Vorbim aici de 1,1 milioane de hectare care sunt neproductive şi de 800.000 de hectare care sunt necultivate în zona canalelor de irigaţii şi desecare. (...) Aşa cum şi în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm şi în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniştri (al UE), cred că atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din ţările Uniunii Europene'', a declarat ministrul Florin Barbu înaintea Consiliului AGRIFISH.
"România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei", a mai declarat atunci ministrul Florin Barbu.