Cîţu vs. Orban, la şefia PNL. Cine sunt cei patru nehotărâţi din partid care pot schimba soarta Congresului
Lupta pentru şefia PNL este strânsă în acest moment, filalele fiind împărţite în mod egal între Florin Cîţu şi Ludovic Orban, după ce mai mulţi lideri politici au trecut în tabăra premierului. Există însă patru oameni care nu şi-au manifestat încă susţinerea pentru niciunul dintre cei doi şi în mâna cărora stă soarta Congresului PNL.
De Cornel Preda la 21.07.2021, 11:37Filialele conduse de Ilie Bolojan (Bihor), Iulian Dumitrescu (Prahova), Dan Motreanu (Giurgiu) şi Bogdan Huţucă (Constanţa) se situează în primele 7 organizaţii PNL după numărul de delegaţi care vor vota la Congresul din septembrie, potrivit datelor obţinute de News.ro. Cei patru lideri încă nu şi-au manifestat susţinerea clară nici pentru Ludovic Orban, nici pentru Florin Cîţu. Coalizarea celor patru în tabăra unuia dintre candidaţi ar tranşa soarta Congresului PNL.
De altfel, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Iulian Dumitrescu urmează să aibă o întâlnire decisivă zilele acestea pe tema viitorului PNL, susţin sursele citate. Mai mult, tot surse spun că primii doi ar înclina în favoarea lui Florin Cîţu.
Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, ar fi de partea preşedintelui PNL Ludovic Orban, mai ales după ce premierul Florin Cîţu l-a remaniat pe ministrul de Finanţe Alexandru Nazare, susţinut de organizaţia Prahova. Însă surse guvernamentale susţin că Iulian Dumitrescu ar putea trece de partea premierului Cîţu.
Top 10 organizaţii PNL după numărul de delegaţi la Congres:
- Bătălia generaţiilor din PNL, decisă de garda veche. Florin Cîţu şi Ludovic Orban luptă pentru şefia partidului
- Orban, nou atac la Florin Cîțu: ”Cine a hotărât să folosească resurse publice în campania internă, să...
- Ludovic Orban vs. Florin Cîțu: Cum se împart filialele în PNL și ce lideri s-au răzgândit
1. Bihor - 198 de delegati (Ilie Bolojan)
2. Cluj - 183 (Emil Boc)
3. Prahova - 172 (Iulian Dumitrescu)
4. Sibiu - 155 (Raluca Turcan)
5. Iasi - 150 (Alexandru Muraru)
6. Giurgiu - 149 (Dan Motreanu)
7. Constanta - 147 (Bogdan Huţucă)
8. Alba 147 - (Mircea Hava)
9. Teleorman - 144 (Eugen Pârvulescu)
10. Ilfov - 143 (Humbert Thuma)
Ludovic Orban vs. Florin Cîțu: Cum se împart filialele în PNL și ce lideri s-au răzgândit
După o lună şi jumătate de campanie internă, balanţa pare a se înclina în favoarea premierului, care îşi negociază funcţia din fotoliul de la Palatul Victoria. Tot dintr-un fotoliu negociază şi Orban, însă la ultimele alegeri interne, de la Cluj, a rămas singur în timp ce Florin Cîţu era pe scenă alături de susţinători. Având deja experienţa unor alegeri câştigate, Ludovic Orban pare liniştit deocamdată.
În culise, alianţele se fac şi se desfac de la o zi la alta. Până acum, în tabăra pro-Cîţu sunt 18 filiale PNL din ţară. Îl susţin Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Nelu Tătaru. Plus Klaus Iohannis, potrivit surselor Observator. Ludovic Orban poate conta acum pe 12 organizaţii. Asta pe hârtie. În realitate însă, nu e nimeni sigur pe voturile celor cinci mii de delegaţi la congres.
Filiale PNL pro-Florin Cîțu
Cluj (Emil Boc)
Sibiu (Raluca Turcan )
Sălaj ( Lucian Bode)
Suceava (Gheorghe Flutur)
Vaslui (Nelu Tătaru)
Bacău (Mircea Fechet)
Botoșani (Costel Şoptică)
Neamţ (George Lazăr)
Mehedinţi (Virgil Popescu)
Ilfov (Hubert Thuma)
Timiș (filiala e divizată: preşedintele Alin Nica e de partea premierului, însă mulţi delegaţi sunt pro-Orban).
Maramureş (Ionel Bogdan)
Gorj (Dan Viîceanu)
Satu Mare (Adrian Cozma)
Olt (Liviu Voiculescu)
Dolj (Ştefan Stoica)
Mureş (Ciprian Dobre)
Filiale PNL pro-Ludovic Orban
Alba (Mircea Hava)
Braşov (Adrian Vestea)
Buzău (Gabriel Avramescu)
Brăila (Alexandru Popa)
Teleorman (preşedintele Eugen Pîrvulescu e de partea premierului Citţ, însă filiala e pro-Orban. Deputatul Costel Barbu, unul dintre apropiaţii lui Ludovic Orban, joacă un rol important în filială).
Iaşi (preşedintele Alexandru Muraru e în tabăra premierului, însă filiala e controlată din umbră de tandemul Costel Alexe-Mihai Chirica, pro-Orban).
Vâlcea (Cristian Buican)
Galaţi (George Stanga)
Bistriţa-Năsăud (Ioan Turc)
Argeş ( Adrian Miuţescu)
Hunedoara (filiala e divizată: preşedinta Vetuţa Stănescu e de partea lui Orban, însă o facţiune controlată de Lucian Heiuş votează cu Florin Cîţu).
Caraş-Severin ( Marcel Vela)
Prahova (Iulian Dumitrescu)
Vrancea (Cătălin Toma)
Dâmboviţa (Virgil Guran)
Călăraşi (Ciprian Pandea)
Tulcea (Ştefan Ilie)
Cum se împarte Capitala între Orban și Cîțu
Sectorul 1 - preşedintele Sebastian Burduja e de partea premierului Florin Cîţu, însă restul filialei e de partea lui Orban.
Sectorul 2 - Monica Anisie – pro-Cîţu
Sectorul 3 - Antonel Tanase – pro-Orban
Sectorul 4 - Pavel Popescu – pro-Cîţu
Sectorul 5 - Dan Meran – pro-Orban
Sectorul 6 - preşedintele Ciprian Ciucu e de partea lui Florin Cîţu, însă o parte a filialei e pro-Orban.
Florin Cîţu, acuzat de folosirea resurselor guvernamentale în campania internă a PNL
Date despre strategia de comunicare a echipei care îl susţine pe premierul Florin Cîţu în campania pentru preşedinţia PNL, strategie conform căreia unii dintre miniştri ar urma să facă campanie pentru Cîţu, iar echipa premierului ar fi dispusă să folosească inclusiv „ponturi” despre„ tabăra Orban, pentru a le da in presă” au fost difuzate duminică seară de G4Media, Rareş Bogdan, unul dintre susţinătorii lui Cîţu, afirmând că echipa premierului nu lucrează cu firme de consultanţă, dar primeşte propuneri care „nu trebuie luate toate în seamă”.
Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că aceia care susţin că documentul de la Guvern cu punctajul privind campania internă din PNL este real trebuie să prezinte probe şi a adăugat că, dacă va fi nevoie, va face verificări.
"Colaboratorii mei în această perioadă elaborează foarte multe documente în exces de zel. Eu nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document. (...) Eu zic că cei care spun că este un document real - şi am văzut că au ajuns discuţii în spaţiul public - să vină şi cu probe. (...) Sunt mai multe documente care există cu propuneri, eu nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document", a spus Cîţu înainte de şedinţa coaliţiei de la Parlament.
Întrebat dacă i se pare în regulă ca un consilier de stat să-i facă campanie de partid, premierul a răspuns: "Aceste lucruri nu mi se par în regulă, dar nu ştiu dacă acest lucru s-a întâmplat".
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă documentul privind strategia de campanie a echipei care îl susţine pe Florin Cîţu în cursa pentru preşedinţia partidului este unul real, cel care a decis folosirea de resurse publice şi oameni plătiţi din bani publici în campania internă "trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria".