Directorul SRI, Eduard Hellvig: Suntem martori la o divizare în societatea românească. SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție
Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a anunţat, la finele audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, că acesta a prezentat membrilor comisiei două rapoarte.
De Redactia Observator la 25.01.2017, 22:13Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a anunţat, la finele audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, că acesta a prezentat membrilor comisiei două rapoarte, unul legat de activitatea generalului-locotenent Florian Coldea, celălalt privind generalul de brigadă Elena Istode.
Preşedintele Comisiei SRI a spus că, pe baza documentelor prezentate şi a informaţiilor primite, membrii comisiei vor decide dacă este cazul să mai audieze şi alte persoane. ”Ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă”, a precizat Adrian Ţuţuianu.
De asemenea, directorul SRI, Eduard Hellvig, a făcut mai multe declaraţii:
"Suntem martori la o divizare în societatea românească. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bnă credință. Le voi trata și SRI le va trata cu toată seriozitatea adecvată situației. Suntem conștienți de lucrurile vehiculate în spațiul public și le voi trata cu toată responsabilitate. Am văzut că există interesul de a destabiliza o instituție puternică și serioasă a statului român. Le spun tuturor, mai ales celor de bună credință, că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor. Este esențial și fundamental ca serviciile de informații să nu fie omniprezente și omnipotente. Acele vremuri au apus demult. Înțeleg preocuparea societății românești ca SRI să fie o instituție subordonată mecanismelor democratice. Subliniez și faptul că, oricând SRI va fi solicitat sau mandatat să ajute la întărirea statului, o va face așa cum a făcut-o și în trecut. În limitele legii și în limitele Constituției. Demonizarea instituției pe care o conduc în primul rând îi afectează pe angajații noștri onești și loiali. Cei care ne atacă știu că nu vom intra în acest joc și continuă. Am speranța că aceste lucruri se vor opri. Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ține SRI în limitele cadrului legal și al misiunilor sale stipulate de lege. SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție. O mare parte din bugetul SRI merge la pensii și salarii. Pentru că, trebuie să vă spun, ca să suplinim ce fac alte servicii, cu tehnologie avansată, SRI o face cu angajați. Asta presupune costuri și asta presupune un efort bugetar adecvat. Înțeleg discuțiile din spațiul publici privind bugetul. Închei prin a vă spune că în urmă cu aproape doi ani, când am primit votul Parlamentului pentru această funcție, eu știam un lucru – ce am de făcut – să mă asigur că această instituție lucrează și va lucra în slujba cetățeanului. Astăzi vă spun că SRI a înțeles acest lucru și împreună cu angajații din SRI am pus instituția pe această direcție, pe care sunt convins că se va menține și după terminarea mandatului meu. Așa este normal în democrație.", a declarat directorul SRI.