Crin Antonescu, în 2017: "Şi Brătianu dacă învie, nu mă întorc în politica activă"
Crin Antonescu este propunerea Coaliţiei PSD PNL UDMR pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Fostul lider al liberalilor, co-fondator al USL şi preşedinte interimar al României pentru o lună în 2012, revine pe scena politică după o absenţă de aproape un deceniu. Asta deşi în urmă cu 7 ani excludea categoric un asemenea scenariu. În cursa pentru Cotroceni rămâne şi primarul Capitalei, chiar dacă nu are sprijinul niciunei formaţiuni parlamentare.
De Redactia Observator la 23.12.2024, 19:33Desemnarea unui candidat unic al Coaliţiei PSD-PNL-UDMR a fost inclusă în protocolul de guvernare.
"Am convenit, prin consens, ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politc să desemneze candidatul şi să aprope această candidatură", spune Ilie Bolojan.
Întrebat dacă un tandem Crin Antonescu - Marcel Ciolacu este semnalul că a înţeles votul românilor, Marcel Ciolacu spune că: "Românii trebuie să își aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită de dușmani în afară țării. Mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor echitabile pentru toți competitorii şi voinţa românilor, şi nu algoritmii reteleleor de socializare vor decide președintele", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Crin Antonescu revine pe scena politică
- Crin Antonescu, despre trecutul său pe scena politică: Nimic din ce am făcut bine sau rău nu ascund, totul îmi asum
- Crin Antonescu, despre posibilitatea ca Ilie Bolojan să fie preşedinte interimar: "Nu ar fi rău"
- Cum a ajuns Crin Antonescu candidatul coaliţiei: "Nu mi-am dorit această candidatură, dar nu m-am dat la o parte"
Potrivit surselor Observator, numele lui Crin Antonescu a fost primit pozitiv de electoratul PSD, care l-ar accepta şi vota. Din acest motiv, Marcel Ciolacu susţine că alegerea este una mai mult decât rezonabilă. Deşi după anularea rezultatelor din primul tur s-a vorbit despre un candidat comun al forţelor pro-europene, USR va intra în cursa pentru Cotroceni cu Elena Lasconi.
Ionuţ Moşteanu: Crin Antonescu a mai fost împreuna cu PSD. În momentul acesta, Elena Lasconi este preşedinta USR, este desemnată candidatul USR la alegerile prezidenţiale. Este candidatul pro european care a luat cele mai multe voturi pe 24 noiembrie.
Reporter: Există vreo şansă ca USR să îş susţină pe Crin Antonescu?
Ionuţ Moşteanu: Nu! În momentul acesta nu văd această şansă.
Nicuşor Dan este cel de-al treilea candidat care cere voturile electoratului de dreapta.
Nicuşor Dan, candidat independent: Că să fie clar, rămân în această competiție
Reporter: Nu va retrageți?
Nicuşor Dan, candidat independent: Nu se pune problema asta. Este un demers foarte serios.
Reporter: Chiar dacă nu aveți susținerea partidelor?
Nicuşor Dan, candidat independent: Da! Cred că este nevoie de echilibru, pe de altă parte de reforma a statului român și cred că sunt, cu ceea ce am spus acum câteva zile când am lansat candidatura, cred că întrunesc acele calitai necesare pentru echilibru și pentru reforma
În tabăra extremiştilor, nu e clar dacă independentul Călin Georgescu doreşte să ia parte la următoarele alegeri prezidenţiale. Dacă va fi acceptat pe liste, AUR îl va sprijini, dacă nu, formaţiunea intră în cursa pentru Cotroceni tot cu George Simion. Din partea SOS România, Diana Şoşoacă va încerca să candideze din nou.
Nu ar fi prima dată când Crin Antonescu ar candida la prezidenţiale
Crin Antonescu a mai participat la alegerile prezidențiale şi în anul 2009, din partea PNL, când s-a clasat pe locul al treilea, obţinând voturile a 20 la sută dintre români. În cel de-al doilea tur, a ales să îl susțină pe candidatul PSD, Mircea Geoană, în lupta cu Traian Băsescu. În 2011, împreună cu Eduard Hellvig, a pus bazele alianței USL, care a reușit să răstoarne guvernarea PDL. Alături de Victor Ponta, a iniţiat procedura de suspendare a preşedintelui în funcţie iar în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, până când Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, în urma invalidării referendumului de demitere.
"Dl Traian Băsescu şi susţinătorii săi politici au încercat mereu să transforme România din punct de vedere politic în regim unipersonal şi discreţionar", a declarat Crin Antonescu, fost preşedinte al Senatului. Crin Antonescu a ieșit din viața politică în 2014, după ce a obţinut un scor sub aşteptări la alegerile europarlamentare și a pierdut cursa internă din PNL.
"Anunț intenția de a nu candida la preşedintie şi să facilitez desemnarea grabnică a unui candidat care să fie acceptat mai uşor", mai spune Crin Antonescu.
În fruntea liberalilor a fost ales Klaus Iohannis, care ulterior l-a învins pe Victor Ponta la prezidenţiale. Trei ani mai târziu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3 CNN, declara că : "Şi Brătianu dacă învie, Ionel, care vreţi dumneavoastră, nu mă întorc în politica activă. Nu voi mai avea niciodată un rol activ în acest partid sau în viaţa politică"